ODC 7 speelt 2e helft beter dan de 1e

Stan, 21-10-2018

Wie er op zondagavond de voetbalzaken-app op na heeft geslagen, zal zien dat het hoogste seniorenteam van ODC vandaag wederom drie punten gepakt heeft, de nul hield en zelf drie keer scoorde. De ervaren voetballer of voetbal supporter weet dat een 3-0 thuisoverwinning synoniem is voor  “Geen vuiltje aan de lucht” in de zesde klasse. Hier doen we echter niet aan scorebordjournalistiek. In dit verslag zal uitgebreid worden beschreven wat de ingrediënten en bereidingswijze waren van deze zwaarbevochten thuisoverwinning.

Om 10.15 stipt werd er verzameld op het Essche Heike voor de vierde competitiewedstrijd van dit seizoen. Van de eerste drie wedstrijden werd er één keer gelijkgespeeld en twee keer gewonnen. Met voorzichtig optimisme werden de kicksen gestrikt en de opstelling gemaakt. Er werd zelfs een semi-serieuze warming-up afgewerkt, inclusief rondo en rek-en-strek oefeningen. Toen Meijs de opstelling bekend maakte werden deze voorbereidingen voor het ongetraind oog onveranderd voortgezet. De ervaren zesdeklasser weet echter dat als je op de bank zit, de kans bestaat dat je moet vlaggen. Vlaggen, wie wil dat nou? Niemand!

Stefan en Stan wisten te profiteren van de onwetendheid van zesdeklasser-debutant Hayke, en grepen excuses aan (Lees: Een bezoekje aan het toilet en een bezoekje aan de kleedkamer om even een trainingsbroek aan te trekken.) om te zorgen dat zij niet aanwezig waren als de scheidsrechter de vlag uit zou delen. Met Stefan en Stan op de bank, en Haike langs de lijn, begon de eerste helft.

De toeschouwers die zonder vlag langs de lijn stonden, zagen dat de Gestelse combinatie het beste van het spel had. De thuisploeg vroeg zich – terwijl de bezoekers steeds dichter bij de brakke Bongers kwamen – vooral af hoe het combineren van zwart-rood en geel-zwart heeft kunnen leiden tot blauw-zwart. Oranje-zwart was wat dat betreft een logischer alternatief geweest. Als je je echter druk maakt over het mengen van primaire kleuren in plaats van je druk te maken over omschakeling en aansluiting, dan heb je de kans dat je tegenstander de boventoon voert. Wonder boven wonder, bleef de ruststand, mede door wat kunst en vliegwerk van Bongers, 0-0. Toen Meijs na de wedstrijd werd gevraagd werd of hij zijn manschappen in de rust nog vermanend toe had gesproken, zat hij wederom niet om woorden verlegen:

“Nee dat valt wel mee. Ik heb ze gezegd dat het in principe niet uitmaakt of je tegenstander nou in het blauw, paars of oranje speelt. Als er appeltaarten op het spel staan heb je gewoon te zorgen dat je de dode meters voor elkaar loopt. Daar was iedereen het eigenlijk snel over eens, dus toen konden we weer gewoon gaan ballen. Verder gaf Wick wel aan dat hij afgeleid was door die colonne lekkere wijven die voorbij kwam lopen, maar dat mag natuurlijk ook geen excuus zijn.”

Toen de thuisploeg eenmaal vrede had met de kleurkeuze van de tegenpartij en driemaal had gewisseld, trapte SCGI (of zoiets) af voor de tweede helft. De opdracht was duidelijk: De tegenstander onder druk zetten, achterin orde op zaken stellen, paar keer scoren en de bestelling aan Nanja doorgeven. Vanaf de zesenveertigste minuut stond er een totaal verschillend ODC op het veld. De bezoekers werden stukje bij beetje teruggedrongen naar de eigen helft, en hadden moeite met het verdedigen van het aanvallende spel van de thuisploeg. Toch bleef het lang 0-0. Het momentum in de wedstrijd was echter overduidelijk gekanteld in de richting van de ploeg uit Boxtel. ODC bleef gedisciplineerd druk zetten, coachen en met de man meelopen. Met de inbreng van Stefan en Hayke ging er ook meer dreiging uit van de thuisploeg in de tweede helft. Na de hele eerste helft onder druk te hebben gestaan, was het toch ODC dat de score opende. Een uittrap van SCG werd door Hayke onderschept en aan Ton gegeven. Ton draaide naar het Gestelse doel en streepte de bal in de open hoek. In plaats van euforisch gejuich was de instelling van het zevende daarna om toch vooral om gewoon scherp door te blijven gaan met waar we mee bezig waren.

Sommige spelers hebben een grotere impact dan louter hun rol óp het veld. Deze transcendente talenten weten hun stempel op de wedstrijd te drukken, of ze nou op het veld staan of niet. Toen SCG uit een chaotische spelsituatie de 1-1 leek te maken, leek de wedstrijd weer spannend te worden. Gelukkig kun je als ODC’er altijd rekenen op Loek Schellekens. Waar de koppies van sommige verdedigers/verslagschrijvers omlaag gingen, ging de vlag van Loek gedecideerd omhoog. “Buitenspel” was de boodschap.

Met de schrik vrijgekomen wist ODC te profiteren van de man-minder situatie die SCG voor zichzelf gecreëerd had door te praten tegen de scheidsrechter. Lucas gaf uiteindelijk de assist op Stefan, die de bal langs de doelman af schoot. Nu de voorsprong verdubbeld was, besloten de bezoekers er een stormram in de spits bij te zetten. Helaas voor hen stond daar ook de Boxtelse stormram, Meijs, die de nieuwe aanvallende impuls van Gestel zonder pardon in zijn broekzak stopte. Als kers op de taart schoot Stefan zijn tweede goal van de dag binnen uit een draak van een corner.

Met een zwaar bevochte 3-0 overwinning op zak, en een week rust in het vooruitzicht, kan de koploper dus vooruitblikken op de derby tegen BOC.

{*