Wat is verliezen toch moeilijk

Molly, 07-10-2018

Na de eerste wedstrijd van het seizoen lekker te hebben gevoetbald én gewonnen is het al weken zwaar weer bij de JO12-5.
De vriendschappelijke wedstrijd tegen Den Dungen bracht met vlagen mooi samenspel en knappe doelpunten van Tira en Inge, maar een vreselijke 12-3 uitslag. Uit voor de beker naar Geldrop geven we een mooie voorsprong weg en verliezen met 7-2. Uit naar Nemelaer een prima eerste helft en een wedstrijd die mooi gelijkwaardig op en neer kabbelt. Tot even na de rust de Haarense ploeg met twee punten voorkomt en onze spelers zich laten afleiden door een speler met Neymar-achtige streken én hun eigen emoties waardoor ze Ne(y)m(el)aer laten wegkomen met een 9-4 winst.
Vorige week een draak van een wedstrijd tegen het eerste team van Wilhelmina Boys: iedere aanval werd doorzien en we kwamen nauwelijks op de helft van de tegenstander. Ruw spel, gehoon, uitlachen en dansjes met de L van looser op het voorhoofd incasseren is verre van makkelijk. Er wordt op elkaar gemopperd, er wordt gevloekt en een speler loopt zelfs boos weg. Bij een 0-10 achterstand liepen onze verdedigers zelfs mee achteruit naar de doellijn waarna keeper Jamaleddin, die als één van de weinigen zijn kop niet meteen liet hangen, nog 4 keer kansloos werd gepasseerd. Pas in de laatste paar minuten weet Kris 1-14 te scoren omdat hij met Mourad en Tira blijft doorzetten.

Vandaag weer sippe gezichten en hangende schouders. Tranen zelfs van ongeloof en frustratie. Wéér geen punten! Trainers, coaches en ouders hebben erg met de spelers te doen, want het is lastig de kinderen zo teleurgesteld te zien. Het gevoel van teleurstelling is verlammend. De inkt in de pen van de verslaggever droogt er van op. De spelers zijn zó toe aan een overwinning en hadden zich daar zo op verheugd. En dat had er vandaag ook best ingezeten.
De wedstrijd begon positief met goed samenwerken en een snelle 1-0 door Tira.
Uit de lucht van heel ver vliegt uit het niks de bal in de kruising van de verkeerde goal en staat het weer gelijk.
Kris, Sawan en Tira weten elkaar goed te vinden en Tira tekent snel de 2-1 aan. Hoewel ODC meer balbezit en kansen heeft valt dan weer met veel mazzel een goal voor Best Vooruit.
Als Sawan na een blessure gewisseld moet worden is Mourad ontketend. Met Inge en Jelte vormt hij een sterk middenveld. Hij maakt knappe acties en heeft verschillende kansen om te scoren, maar schiet helaas vlak naast. Mourad geeft daarna een mooie voorzet waar Kris de 3-2 door scoort. Door een misverstand in de verdediging valt de 3-3 vlak voor rust.
De tegenstander neemt na de rust controle over de wedstrijd en scoort twee keer snel na elkaar. Fysieke confrontaties resulteren in nogal wat blessures aan onze kant. Sawan, Jamaleddin, Kris en Jelte hebben flink last, Jelte moet zelfs aan de kant blijven. Frustratie en emoties zitten ODC flink in de weg.
Met een 3-5 achterstand neemt Inge heel aanvoerder waardig achterin de leiding: ze werkt hard en geeft prima aanwijzingen. Loek, Koen en Timme voelen zich gesteund en verdedigen steeds beter. Mourad en Sawan wordt het heel moeilijk gemaakt door de rechtstreekse tegenstander maar blijven knokken. De wederopstanding van ODC komt net iets te laat. Kris maakt nog wel 4-5, maar snel daarna klinkt het eindsignaal.
De verloren pot is ondanks de vele kansen en hoge verwachtingen een feit. En dat is een harde les. Ons spel wordt bepaald door emoties. Energie wordt verspild aan geruzie en gemopper. Met iets meer discipline, focus op samenwerken en plezier in het spel valt er veel te winnen. Hou de focus op wat er wél goed gaat, waar je trots op bent en wat je leuk vindt. Natuurlijk is voetbal een spel van fouten. De ploeg die daar het beste mee omgaat haalt vaker een goed niveau en wint vaker. Als we niet goed kunnen verliezen, zullen we ook niet winnen.
De grote Cruijff sprak ooit de wijze woorden "Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest." Iets om over na te denken de twee komende vrije zaterdagen....

Dinsdag 23 oktober spelen we uit om 18.30 uur tegen OJC Rosmalen.

{*