Corona update bestuur 18-12

Corona update en richtlijnen m.i.v. 15 december 2020

Beste ODC ers, ouders/verzorgers, supporters,

Het was een duidelijke boodschap van de minister-president vanuit het Torentje: Nederland gaat voor 5 weken in ‘lockdown’.

De boodschap is begrijpelijk maar voor het amateurvoetbal en voor ons ODC ers is het wederom geen goed nieuws. Daar waar er voor de jeugdteams gelukkig niks verandert wordt het perspectief voor de seniorenteams er niet beter op. Sterker nog, zij mogen enkel nog in tweetallen buiten trainen. Hoewel we ons beseffen dat dit voor een teamsport als voetbal geen doen is, hebben we ons hier even bij neer te leggen.

Nu de maatregelen voor de komende periode bekend zijn geworden blijven we vooral met de vraag zitten hoe de competities weer worden hervat.

Het scenario waar de afgelopen tijd door de KNVB aan is gewerkt, is door de duur van de maatregelen alweer ingehaald door de actualiteit. Wat in ieder geval duidelijk is geworden is dat een herstart van de competities op 16/17 januari er logischerwijs niet meer inzit. Daarnaast staat ook vast dat het niet meer haalbaar is om de huidige seniorencompetities in z’n geheel te hervatten. Van alle scenario’s die eerder zijn gecommuniceerd in Plan B liggen er voor de seniorenteams daarom nog twee op tafel:

  • De huidige competities opdelen in halve poules waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld
  • Het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft

Beide scenario’s zijn afhankelijk van de verdere besluiten van het kabinet en de tijd die teams nodig hebben om zich weer voor te bereiden. De definitieve keuze voor een van deze scenario’s en de concrete uitwerking ervan zal daarom pas na de persconferentie van 12 januari bekendgemaakt kunnen worden. Dit geldt ook voor het vervolg van de diverse jeugdcompetities.

De strengere lockdown heeft ook voor ODC gevolgen. Voor de komende 5 weken, tot 19 januari 2021, kan er alleen onder voorwaarden buiten worden gesport.

Hieronder in het kort de spelregels voor het sporten bij ODC:

  • Leden van 18 jaar en ouder mogen per direct niet meer sporten bij ODC: geen trainingen, geen (onderlinge) wedstrijden.
  • Kinderen en jongeren t/m 17 jaar mogen wél sporten in teamverband. Ze hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Wedstrijden alleen onderling, niet tegen andere verenigingen.

Verder gelden nog steeds de bekende richtlijnen en maatregelen:

  • Publiek is niet toegestaan, noch bij trainingen, noch bij onderlinge clubwedstrijden (uitzondering: ouders/verzorgers die noodzakelijk zijn voor het kunnen laten sporten van een speler met een beperking).
  • Alleen spelers, en het minimale aantal personen dat noodzakelijk is voor de organisatie van de training en/of onderlinge clubwedstrijd mogen aanwezig zijn. Geblesseerde teamleden en stafleden zonder (actieve) rol bij de training en/of onderlinge clubwedstrijd zijn tijdelijk niet welkom.
  • Sportkantine, kleedkamers en douches zijn dicht.

Bij ODC kunnen de komende periode geen vergaderingen of andere bijeenkomsten worden gepland.

Uiteraard blijven ook de bekende maatregelen van kracht: blijf thuis bij klachten en laat je testen, vermijd drukke plaatsen, nies en hoest in je elleboog, en was je handen met zeep. Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot iedereen van 13 jaar en ouder. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen afstand te houden. Leden van 1 huishouden en jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Het Bestuur beraad zich de komende week op verdere acties voor de komende tijd.

Wij hopen dat het virus met alle maatregelen snel onder controle komt, zodat we op een zo kort mogelijke termijn weer ons ODC kunnen bezoeken om te voetballen, te trainen en coachen, naar wedstrijden te kijken en deze van commentaar te voorzien.

Vanuit het bestuur hopen we dat we de volgende keer betere berichtgeving aan iedereen kunnen communiceren!

Voor de komende weken wensen we iedereen ondanks alles fijne feestdagen en een goede jaarwisseling, veel gezelligheid met het gezin of in een andere kleine samenstelling.

Sterkte voor al onze leden, sponsoren, supporters, vrijwilligers en overige betrokkenen.

Blijf gezond en let goed op elkaar!

Walter van der Linden

PS: De actuele informatie is door de KNVB inmiddels weer bijgewerkt op www.knvb.nl/coronavirus.
Auteur: Walter van der Linden