De ODC-balt rolt weer (eventjes)…

De regen valt gestaag uit de asgrauwe hemel, rondom het veld is het stil. Maar binnen de lijnen van sportpark Molenwijk wordt (eindelijk) weer écht gevoetbald. Het is zaterdag 10 april 2021, even na 15.00 uur. Onder leiding van de in stemmig paars gestoken scheidsrechter William van Erp maken ODC Zaterdag 2 en ODC JO19-2 zich op voor een heuse oefenwedstrijd. Het wordt een attractief duel tussen twee teams die na maandenlang uitsluitend trainen weer eens voor de punten knokken. Uitslag: 5-3.

Kantine De Boemerang is op slot, toiletten en kleedkamers gesloten. In de bestuurskamer pruttelt een potje koffie voor de trainers en een handjevol vrijwilligers die De Wedstrijd coronaveilig in goede banen leiden. Wie heeft ook weer de sleutel van het ballenhok? Een haastig telefoontje biedt uitkomst en met enige vertraging blaast arbiter William voor het beginsignaal.

Zaterdag 2 speelt thuis in het rood-wit-blauw maar bezet de bank die doorgaans door de gasten wordt bezet. De spelers van JO19-2 zijn herkenbaar aan de gele hesjes en hebben bezit genomen van de bank waarop ODC 1 zit. Omkleden doen de spelers coronaveilig op de tribune; ook de wedstrijdbespreking vindt hier plaats. Stoeltjes met blauwe kruizen erop blijven natuurlijk leeg. Corona.

Kampioenen
Het is vandaag precies zes maanden geleden dat de elftallen voor het laatst in actie kwamen. JO19-2 won zaterdag 10 oktober 2020 bij SV Avanti ’31 in Schijndel met 0-8, daarna ging het (jeugd)voetbal op slot en werd de ranglijst bevroren. De mannen van JO19-2 kopen er niets voor, maar hebben de coronacompetitie ongeslagen afgesloten op de eerste plaats, met 12 punten uit vier duels en een doelsaldo van 24-3. Kampioenen! Nou ja, zo voelt het toch een beetje als ze het veld betreden en het opnemen tegen de mannen van Zaterdag 2.

De oefenpot is de kroon op een heerlijk dagje voetbal bij ODC, in goede banen geleid door Susan en Sandra die al wekenlang een extra zaterdagprogramma in elkaar sleutelen om de jeugd aan het voetballen te houden. De dag begint om 09.00 uur met een onderling toernooi van alle JO10, JO11 en JO12-teams in sportpark Wagenaars. Op Molenwijk is het kunstgras gereserveerd voor de toppers van JO7, JO8 en JO9. In de vroege middag wordt een toernooi gehouden voor de spelers van JO13, JO14, JO15 en JO16 waardoor ook zij na maandenlang louter trainen de krachten weer eens kunnen meten met leeftijdsgenoten.

Finale
Het duel tussen Zaterdag 2 en JO19-2 voelt als een soort finale, al zijn de omstandigheden troosteloos. Onophoudelijk regen, geen publiek en geen derde helft. Maar… de bal rolt weer (eventjes) en eerlijk is eerlijk: er werd geknokt voor elke meter. In tweemaal drie kwartier leggen beide elftallen een leuke wedstrijd op de mat die vooral in de tweede helft het aanzien meer dan waar is. Na een 0-0 ruststand gaan in de tweede helft alle remmen los en verschijnen acht doelpunten op het scorebord.

Het is Zaterdag 2 dat in de slotfase drie punten pakt en als trotse winnaar van het veld stapt. En er klinkt zowaar een bescheiden applaus voor de 22 voetballers die anderhalf uur vermakelijk voetbal hebben laten zien. Iedereen is het er na afloop over eens: dit smaakt naar meer. Nu maar hopen op versoepeling van alle coronamaatregelen en - daarna - een vlotte hervatting van het voetbal in de door de KNVB aangekondigde Regiocup. Duimen maar! (Tekst en foto: Marc Cleutjens).20210410 184148

Auteur: