In Memoriam: Frans van de Wiel

‘Had je mijn goal gezien, Frans? Goed hè!’ Spelers van het ODC G-team die een doelpunt scoorden vierden dat graag samen met hun misschien wel trouwste supporter: Frans van de Wiel. Frans, lid van ODC sinds 1 juni 1973, raakte begin jaren negentig van de vorige eeuw betrokken bij het G-voetbal en liet die afdeling nooit meer los. Daarvoor was hij jarenlang jeugdleider en -trainer én lid van het jeugdbestuur. Woensdagavond 20 januari overleed hij na een kort ziekbed.

Er waren tijden dat Frans bijna alles deed voor het G-voetbal van ODC. Hij begeleidde spelers en trainers, verzorgde de PR en schreef trouw een wedstrijdverslag: elke week voor de website van ODC en Boxtel Digitaal, soms ook voor Brabants Centrum. Hij was eveneens verbonden aan de commissie nevenactiviteiten binnen het G-voetbal.

INTEGRATIE

Frans raakte kort na 1990 betrokken bij het G-voetbal, dat in 1990 het levenslicht zag. ‘Ik werd destijds gevraagd omdat ik al enkele jaren actief was in het jeugd- en jongerenwerk in Boxtel en daardoor veel contacten had’, vertelde hij bijna twee jaar geleden in vrijwilligersrubriek ‘Op de Middenstip!’. Een van zijn eerste activiteiten was het organiseren van een regionaal zaalvoetbaltoernooi voor G-voetballers.

Het G-voetbal was in de ogen van Frans een belangrijke afdeling binnen ODC. ‘Het feit dat onze G-afdeling al bijna dertig jaar bestaat, betekent dat we voorzien in een behoefte’, zei hij in 2019. ‘Het is belangrijk dat ook mensen met een beperking kunnen voetballen.’ Frans hechtte veel waarde aan de integratie van gehandicapte sporters binnen de club. ‘Ze houden hun eigen feestjes, maar haken ook aan als ODC een activiteit voor álle leden organiseert.’

JEUGDBESTUUR

Frans werd in 1973 lid van ODC en was vanaf die periode actief als trainer/coach, onder meer van meerdere pupillenteams en de C-jeugd. Daarnaast trad hij toe tot het jeugdbestuur van de club. Zijn ‘transfer’ naar het G-voetbal had alles te maken met zijn grote netwerk binnen het Boxtelse jeugd- en jongerenwerk. Begrijpelijk: Frans was altijd actief in het maatschappelijk leven, onder meer als kartrekker van de vroegere Wielerwalsemèrt en medeoprichter van de Bazaar Selissenwal. Ook was hij verbonden aan carnavalsclub De Walvissen, stond hij als vrijwilliger zijn mannetje bij de Geitenwei en trad hij namens kanoclub De Pagaai op als PR-functionaris.

ODC’ers herinneren Frans als een sympathieke en sociale voetballiefhebber en een trouwe Feyenoord-supporter. Tijdens zijn bijna vijftigjarig ODC-lidmaatschap miste hij weinig clubactiviteiten. Frans bezocht elke jaarvergadering, was present op kaderavonden en liet de jaarlijkse feestavonden met echtgenote Jeanne niet graag aan zich voorbijgaan. Thuiswedstrijden van ODC 1 volgde hij vanaf de hoofdtribune in sportpark Molenwijk. En natuurlijk stond hij langs de lijn als zijn kinderen Tino en Linda en later zijn kleinkinderen Yelte, Emma en Len in het rood-wit-blauw in actie kwamen.

Frans van de Wiel is slechts 73 jaar geworden. Het bestuur van ODC wenst de familie Van de Wiel heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.Frans van de Wiel

Auteur: Bestuur ODC