Info-ochtend walking football bij ODC

Woensdag 23 september houdt ODC een informatieochtend over walking football in kantine De Boemerang. Walking football is een voetbalspel dat uitermate geschikt is voor 60-plussers die graag bewegen én andere mensen willen ontmoeten. ,,Verantwoord bewegen, meedoen, ontmoeten en gezelligheid zijn de belangrijkste pijlers van deze sport”, aldus ODC-voorzitter Walter van der Linden (57).

De plannen om binnen ODC een afdeling walking football op te richten dateren van een klein jaar geleden. Het clubbestuur zat toen om tafel met ambassadeur Wim Vermeulen van Old Stars Walking Sports en bezocht enkele verenigingen in de regio waar het walking football al wordt aangeboden. ,,We hebben gezien hoe het bij Avanti in Schijndel gaat en dat maakte ons enthousiast”, zegt Walter.

De coronapandemie zorgde voor enige vertraging, maar nu staat vast dat ODC start met walking football. De club heeft Mario Karssemakers (62), Henjo Segbars (62) en Jan van der Meijden (68) gevraagd om als kartrekkers te fungeren. Zij bereiden de informatieochtend op 23 september voor en maken plannen voor de wekelijkse voetbalochtenden voor ouderen in sportpark Molenwijk. Het drietal volgt binnenkort de trainerscursus walking football bij het Nationaal Ouderenfonds.

MANNEN ÉN VROUWEN

Walking football is een voetbalspel voor 60-plussers met aangepaste spelregels. Zo is rennen met of zonder bal niet toegestaan en zijn ook slidings taboe. De buitenspelregel is niet van toepassing, vrije trappen worden altijd indirect genomen. Een duel wordt gespeeld op een veld van 40 bij 25 meter waarop twee doelen staan van drie meter breed en één meter hoog. Teams bestaan uit zes veldspelers, er is geen keeper. Scoren vanaf eigen helft mag niet.

,,We gaan niet meteen beginnen met wedstrijden of meedoen aan een competitie”, legt Mario uit. ,,We starten met samen bewegen en elkaar ontmoeten. Wie na de informatieochtend wil meedoen, kan een maand gratis aansluiten. Wie daarna actief wil blijven, wordt uitgenodigd om rustend lid van ODC te worden.”

Walter: ,,Walking football is voor alle Boxtelaren van 60 jaar en ouder en dus niet voorbehouden aan ODC’ers. Bovendien nodigen we mannen én vrouwen uit om mee te doen.” Hij benadrukt het sociale aspect van deze sport. ,,Natuurlijk is het belangrijk dat ouderen gezond zijn en blijven bewegen. Maar we vinden het nóg belangrijker dat ze elkaar op sportieve wijze kunnen ontmoeten. Walking football verbindt en kan zelfs een middel zijn om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.”

DE DERDE HELFT

Mario, Henjo en Jan zijn druk bezig met het voorbereiden van de eerste walking football-bijeenkomsten. ,,Walking football bij ODC kan straks elke woensdag van 09.30 tot 11.30 uur”, vertelt Jan. ,,We beginnen steevast met een kop koffie of thee in kantine De Boemerang. Na een halfuurtje starten we op het voetbalveld met een warming-up. We gaan rekken en strekken en doen een aantal eenvoudige oefeningen om de spieren los te maken.”

,,Daarna is er ruimte voor het voetbalspel, dat gespeeld wordt volgens de regels van het walking football”, vult Mario aan. ,,Natuurlijk sluiten we elke bijeenkomst af met een cooling down én vergeten we de derde helft niet. Dus ook na het sporten drinken we samen een drankje in de kantine.” Tijdens alle walking football-trainingen is een EHBO’er aanwezig. Sportpark Molenwijk beschikt ook over een AED.

RIJK ODC-VERLEDEN

De initiatiefnemers van het walking football hebben alle drie een hechte band met ODC. Jan is bijna vijftig jaar lid van de club waarbij hij zich op 18-jarige leeftijd aansloot. Hij speelde bij de senioren en sloot zich later aan bij de veteranen. Ook gaf Jan trainingen aan verschillende elftallen.

Mario speelde ruim 250 wedstrijden in ODC 1. Hij was als ‘hangende rechtsbuiten’ een van de bepalende spelers van het team dat begin jaren tachtig uitkwam in de hoofdklasse. ,,Ik doorliep alle jeugdelftallen en debuteerde op mijn zestiende in het eerste”, blikt Mario terug.

Henjo Segbars is een ODC-supporter en speelde vele jaren zaalvoetbal, onder meer in het team EWB (Eikels Worden Bomen) waarin ook Jan actief was.

INFORMATIEOCHTEND

ODC houdt woensdag 23 september van 10.00 tot 11.00 uur een informatieochtend over walking football. Ambassadeur Wim Vermeulen van Old Stars Walking Sports is een van de sprekers in kantine De Boemerang. Geïnteresseerde 60-plussers dienen zich vooraf aan te melden bij Mario Karssemakers, telefoon 06-46 13 27 96 of e-mailadres m.karssemakers@online.nl. Tijdens de bijeenkomst worden alle geldende RIVM-coronavoorschriften in acht genomen.

OP DE FOTO: Henjo Segbars, Jan van der Meijden en Mario Karssemakers (v.l.n.r.) zijn de kartrekkers van walking football bij ODC. Woensdag 23 september organiseren ze een informatieochtend voor 60-plussers. (Tekst en foto: Marc Cleutjens).Walking Football foto Marc Cleutjens 12

Auteur: