Just van Wijk speler van het jaar 2022

Just van Wijk (23) had zondagmiddag in sportpark Molenwijk welgeteld vier minuten nodig om zijn huldiging tot speler van het jaar extra glans te geven. De middenvelder van ODC was er in het bekerduel tegen De Bocht ’80 uit Oirschot als de kippen bij om het openingsdoelpunt te scoren. Van Wijk had afgelopen seizoen in het spelersklassement een straatlengte voorsprong op nummer twee Sjoerd van Lokven.

,,We hebben een lastig seizoen achter de rug en het is mooi om dan tot speler van het jaar gekroond te worden”, reageerde Van Wijk kort voor de huldiging op de middenstip van het Molenwijkse kunstgras. ,,Door als team keihard te werken, zijn we er via de nacompetitie in geslaagd degradatie te ontlopen. Ik draag mijn onderscheiding graag op aan het team omdat we samen de strijd zijn aangegaan en het hoogst haalbare resultaat hebben behaald: klassenbehoud.”

De speler van het jaar speelt bij voorkeur op het middenveld – ‘ik houd van de nummer 8-positie’ - maar kan ook als linksback prima uit de voeten. ,,Komend seizoen verwacht ik dat we er beter voorstaan”, blikte Van Wijk vooruit op de competitie die zondag 25 september van start gaat met een thuisduel tegen Nieuwkuijk. ,,De selectie is versterkt met jongens die supergoed kunnen voetballen. Ik denk dat we een leuke competitiestrijd tegemoet gaan.”

DE BESTE PAPIEREN
De huldiging van de speler van het jaar vindt al meer dan 25 jaar plaats. Bij elke wedstrijd nodigt elftalleider Henri van Esch een aantal supporters en kritische clubwatchers uit punten te geven aan de beste selectiespelers. ,,Soms is het een close call en is er nauwelijks verschil tussen spelers”, weet Van Esch. ,,Afgelopen seizoen was al snel duidelijk dat Just de beste papieren had. Uiteindelijk kreeg hij bijna 200 punten meer dan Sjoerd van Lokven.”

Supporter Jan van den Aker - al 73 jaar lid van ODC en wekelijks langs de lijn te vinden - regelt de ceremonie al meer dan tien seizoenen. Hij verraste Van Wijk zondag kort voor de aftrap met een beker en een bloemstuk. Daarnaast had hij een medaille meegenomen, die Van Wijk in het bijzijn van alle teamgenoten kreeg omgehangen door trotse ouders Adi en Elle. De speler van het jaar werd op 4-jarige leeftijd lid van ODC. In de jeugd speelde hij één seizoen samen met de huidige PSV-verdediger Armando Obispo.

IN DE VOETSPOREN
Van Wijk maakt al vanaf zijn zeventiende deel uit van de selectie. Hij treedt daarmee in de voetsporen van opa Cor en vader Adi, die ook in de hoofdmacht van de tricolores speelden. ,,Ik speelde een kleine twaalf jaar in ODC 1”, vertelde Adi van Wijk na de huldiging van zijn zoon. In die periode speelde ODC één seizoen in de hoofdklasse C. ,,Elle en ik zijn heel erg trots op Just. Hij is vorig jaar ernstig ziek geweest en er weer bovenop gekomen. Een dikke pluim voor zijn teamgenoten die hem er op moeilijke momenten doorheen getrokken hebben. Dat Just vandaag wordt gehuldigd als speler van het jaar betekent dus heel veel voor ons.”

Kort na het beginsignaal van de bekerderby tegen De Bocht ’80 opende ODC de aanval. De eerste actie in het strafschopgebied leverde meteen een treffer op, die op naam kwam van Just van Wijk. ,,Een mooi doelpunt”, reageerde vader Adi stralend langs de zijlijn. ,,Just scoort niet zo heel vaak. Daarom is dit een bijzonder doelpunt op een gedenkwaardige dag.” (Tekst en foto’s: Marc Cleutjens).



Just van Wijk ODC speler van het jaar 13 Just van Wijk ODC speler van het jaar 11 Just van Wijk ODC speler van het jaar 6 Just van Wijk ODC speler van het jaar 2

Auteur: Marc Cleutjens