ODC doet mee aan Onder 23-competitie

Voetbalbond KNVB heeft twee jaar lang onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een competitie voor spelers tot 23 jaar. Na de zomervakantie gaat deze competitie van start en ODC doet mee. ,,De O23-competitie is een verlenging van het jeugdvoetbal en bereidt spelers beter voor op de overgang naar de senioren”, zegt jeugdvoorzitter Jeroen Hertog.

Deze maand stelt ODC de elftallen samen die volgend seizoen 2021-2022 uitkomen in de categorieën JO19 en JO23. Spelers die volgens de regels van de KNVB te oud zijn voor het jeugdvoetbal, stroomden vroeger door naar het seniorenvoetbal. Bij ODC en veel andere verenigingen betekende het dat ze hun wedstrijden niet meer op de zo vertrouwde zaterdagmiddag afwerkten, maar voortaan op zondag in actie kwamen.

Juist de overgang naar de senioren verliep niet altijd soepel. Sterker nog, de KNVB constateerde dat veel spelers in de leeftijd van 16 tot 19 jaar stoppen. ,,Het gaat hierbij met name om spelers die voetballen in de B-categorie en de overstap moeten maken naar het seniorenvoetbal”, aldus de KNVB. ,,Een belangrijk motief om te stoppen, blijkt de te grote stap die spelers ervaren als ze vanuit de junioren doorstromen naar de senioren.”

LEEFTIJDSGENOTEN
ODC ziet veel heil in de Onder 23-competitie. ,,Door de overgang naar de senioren te verlengen, bieden we onze voetballers de mogelijkheid om langer met en tegen leeftijdsgenoten te blijven voetballen”, zegt jeugdvoorzitter Hertog. ,,Dit komt het voetbalplezier ten goede en draagt bij aan het behouden van de junioren voor het voetbal. Voor veel jongeren is het bijkomende voordeel dat de wedstrijden op zaterdag gespeeld worden. Dat heeft bij veel oudere jeugdspelers de voorkeur boven voetballen op zondag”.

De jeugdvoorzitter vervolgt: ,,De gedachte is dat het voor spelers van 18 tot 22 jaar leuker is om met leeftijdsgenoten te blijven voetballen. Dit was voorheen niet het geval omdat junioren na de O19 direct doorgingen naar de senioren. Met de nieuwe O23-competitieopzet wordt het voor clubs gemakkelijker om junioren te begeleiden in hun overgang naar de senioren.”

De KNVB schrijft voor dat voetballers die zijn geboren op of na 1 januari 1999 mogen meespelen in de O23-competitie. De minimale leeftijd voor spelers in de Onder 23-competitie is 15 jaar, dus ook jongere junioren kunnen - als ze daarvoor voelen - bij de O23-teams worden ingedeeld.

DOE MEE!
ODC neemt met minimaal één team deel van de O23-competitie. Een aanzienlijke groep voetballers uit de huidige JO19-teams komt hiervoor in aanmerking. Voetballers die nog geen lid zijn van ODC maar zich graag willen aansluiten, kunnen zich melden bij het jeugdsecretariaat, e-mail: jeugdodc@kpnmail.nl . In Brabants Centrum van 3 juni lees je er meer over.ODC toernooi 24 april 2021 3

Auteur: Marc Cleutjens