ODC fêteert 28 jubilarissen op vrijwilligersborrel

Eindelijk… na twee coronajaren kon het bestuur van ODC haar jaarlijkse vrijwilligersborrel weer organiseren. Op het drukke terras van kantine ’t Neije Heike werden afgelopen vrijdagavond niet minder dan 28 jubilarissen gehuldigd. Een snelle rekensom leerde dat ze samen 1.435 jaren aan de voetbalclub verbonden zijn. Onder hen Gerard Karssemakers, die met 75 clubjaren de kroon spande en de rekensom meteen corrigeerde: ,,Ik ben al 77 jaar lid hoor!”

Karssemakers maakte deel uit van ODC 1 toen dat team volgens ingewijden de pannen van het dak speelde, zo memoreerde spreekstalmeester Mark van der Steen tijdens de feestelijke huldiging. In de roemruchte jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw reeg de jubilaris de doelpunten aaneen en kwam hij tot 29 treffers in het vlaggenteam van de tricolores.

Zijn debuutgoal scoorde hij op 28 oktober 1956 tegen JVC uit Cuijk, dat met ODC uitkwam in de tweede klasse. ,,ODC werd tiende en verloor tweemaal van concurrent Boxtel”, riep Van der Steen in herinnering. Karssemakers herinnert zich die twee missers als de dag van gisteren: ,,We verloren met 2-0 en 6-0.” Op 3 oktober 1965 was de jubilaris voor het laatst trefzeker en vond hij het net tegen Haarsteeg. ,,Ik ben altijd lid gebleven van ODC en bezoek nog graag thuiswedstrijden.”

INTERNATIONALS
Cees van den Aker werd in het zonnetje gezet omdat hij ruim 70 jaar lid is van ODC. Naast begenadigd voetballer was Van den Aker vele jaren een betrouwbare sluitpost in ODC 1. ,,Wat veel mensen niet weten, is dat Cees eenmaal in het Nederlands elftal heeft gespeeld”, aldus Van der Steen, die alle jubilarissen op enkele bijzondere anekdotes trakteerde. ,,Toen Oranje in de jaren vijftig in Boxtel op trainingskamp was en trainde in sportpark Molenwijk, zocht Nederland B een keeper. De keuze viel op Cees, die daarmee één interland op zijn naam heeft staan.” Jo Hazenberg, ook 70 jaar lid van ODC, kon bij de huldiging niet aanwezig zijn.

Een andere international die door de tricolores werd gelauwerd, was Yvonne van de Laar. De vermaarde keepster van ODC verdedigde vele malen het doel van de Oranje Leeuwinnen. Ze deed dat in een periode waarin het vrouwenvoetbal nog in opkomst was en er nauwelijks media-aandacht voor hun prestaties was. Van de Laar is 50 jaar verbonden aan ODC, net als Barend Boereboom, Harrie van Giersbergen, Hans van Schijndel, Ad Klijn, Piet van de Langenberg, Albert Peijnenburg, John Meulendijk en het echtpaar Henriëtte en Jan van der Meijden.

WARME WOORDEN
ODC zette vrijdag ook zes diamanten jubilarissen in de schijnwerpers. Rien van den Bosch, Guus Eltink, Theo Ossenblok, Toon Vlamings, Hans Vlamings en erelid Jan Swinkels werden - net als alle andere jubilarissen - beurtelings verrast met een speech, een bloemetje en een cadeautje naar keuze: een ODC-paraplu, sjaal of handdoek. Warme woorden waren er voor Jan Swinkels, die zowel voorzitter als jeugdvoorzitter was en door de jaren heen tal van tentoonstellingen over de clubgeschiedenis inrichtte.

Niet minder dan negen ODC’ers werden gehuldigd omdat ze 40 jaar aan de tricolores verbonden zijn. De robijnen jubilarissen zijn Leandro Baars, Sjef van Son, Toon Vriens, Xaveer Bressers, Corné de Jong, Karel van de Loo, Uschi van de Pas, Jeroen de Punder en Henk van de Wijngaard.

ALLE JUBILARISSEN OP EEN RIJTJE

75 jaar lid: Gerard Karssemakers.

70 jaar lid: Cees van den Aker, Jo Hazenberg.

60 jaar lid: Rien van den Bosch, Guus Eltink, Theo Ossenblok, Jan Swinkels, Toon Vlamings, Hans Vlamings.

50 jaar lid: Barend Boereboom, Harrie van Giersbergen, Yvonne van de Laar, Henriëtte van der Meijden, Jan van der Meijden, Hans van Schijndel; Ad Klijn, Piet van de Langenberg, John Meulendijk, Albert Peijnenburg.

40 jaar lid: Leandro Baars, Sjef van Son, Toon Vriens, Xaveer Bressers, Corné de Jong, Karel van de Loo, Uschi van de Pas, Jeroen de Punder, Henk van de Wijngaard. (Tekst en foto: Marc Cleutjens).



ODC jubilarissen 2021 2022 4

Auteur: Marc Cleutjens