ODC INVESTEERT FORS IN EIGEN JEUGDOPLEIDING

‘Alle ouders mogen een trainerscursus volgen’

Alle jeugd - getalenteerd en recreatief - is belangrijk binnen ODC. De Boxtelse voetbalvereniging investeert daarom in een goede jeugdopleiding. Dit doet de club onder meer door geïnteresseerde ouders een trainerscursus aan te bieden. Woensdagavond 13 april nam een eerste groep enthousiaste ouders haar diploma in ontvangst.

Altijd positief zijn, goed luisteren en gewenst gedrag benoemen. Zomaar drie tips die de tien trainers van JO-11 en MO-11 kregen. Allemaal namen ze deel aan een drie avonden durende training van het NKS, een organisatie die via voetbal bouwt aan een respectvolle, gezonde samenleving waarin iedereen met plezier kan meedoen.

Met succes, want allemaal slaagden ze voor de leerzame cursus.

,,Door het aanbieden van deze cursus brengen we nog meer structuur in onze jeugdopleiding”, licht jeugdvoorzitter Jeroen Hertog toe. ,,We stellen op korte termijn een hoofd jeugdopleidingen aan die voor verdere professionalisering zorgt. Trainers kunnen altijd bij hem of haar terecht, zodat het geleerde geborgd blijft en verder uitgerold wordt. En verder krijgt elke jeugdtrainer de kans deze cursus te volgen.”

POSITIEF COACHEN

Oud-Boxtelaar Ronnie van Orsouw verzorgde de eerste cursus bij ODC. ,,Het is niet mijn bedoeling de trainers te zeggen wat ze moeten doen. Het is mijn doel hen aan het denken te zetten zodat ze een manier vinden die bij iedereen persoonlijk past.”

De cursus is gericht op positief coachen en is laagdrempelig. Van Orsouw: ,,De eerste groep is nu klaar en ik hoop dat iedereen wat opgepikt heeft en het geven van training gemakkelijker wordt.”

FLINKE POEIER

Pieter van den Hout, coördinator van de JO-11 teams, is positief over de training. ,,We kunnen hier als club veel winst behalen.” Ook hij ontdekte enkele persoonlijke verbeterpunten. ,,Ik ga voortaan minder coachen langs de lijn. Ik ben fanatiek en roep veel naar de voetballers, terwijl de spelers op het veld veel dingen zelf kunnen oplossen.”

Karlijn Kruijff, coach van meidenteam MO-11, is zich dankzij de cursus meer bewust van haar voorbeeldfunctie. ,,Ik train als vrouw meiden en heb daardoor meteen een voorbeeldrol te pakken. Ik stel me vaak bescheiden op, iets té zelfs misschien. Dus ik mag wat meer naar de voorgrond treden en laten zien dat ook meiden de bal een flinke poeier kunnen geven.”

Foto: Marc Cleutjens



Trainerscursus ODC foto Marc Cleutjens 4

Auteur: Linda van de Wiel