Op de middenstip 3: Familie van Erp

Het begon allemaal met de jongste telg.

Op de middenstip: Familie Van Erp

Het begon allemaal met de jongste telg. Tom (10) wilde als driejarige op voetbal en startte bij de kidsclub. Zus Laura (14) was ook meteen verknocht en zeurde net zolang tot ook zij ODC mocht versterken. Vader William (46), moeder Susan (44) en oudste dochter Anouk (16) hadden niet zoveel met voetbal. Hádden inderdaad, want inmiddels is het gezin Van Erp meerdere malen per week bij onze club te vinden.

Zaterdagochtend - per ongeluk een uur te vroeg - zitten ze aan tafel. De vijf leden van het gezin Van Erp. ,,En dat is bijzonder, want normaal gesproken zitten we nu allemaal bij ODC”, lacht William. ,,Maar het is winterstop hè…”

Een normale zaterdag, tijdens het voetbalseizoen ziet er dan ook compleet anders uit. Tom voetbalt al om 08.30 uur, Laura pas in de middag. ,,Omdat papa en mama er ook de hele dag zijn, blijf ik ook”, vertelt Tom. ,,Na mijn wedstrijd pak ik vaak een bal om me mee te vermaken, kijk ik wedstrijden of zit in de kantine met mijn teamgenoten.”

William is na de partij van Tom, van wiens team hij coach is, alweer druk bezig met de voorbereidingen van de wedstrijd van Laura, die pas om 15.00 uur speelt.

Anouk werkt intussen in de kantine van ’t Neij Heike. ,,Ik heb niks met voetbal”, bekent ze eerlijk. ,,Maar een wedstrijd kijken vind ik niet zo heel erg… En weet je wat het ergste is? Ik ben vaak als eerste bij ODC op zaterdagochtend.”

Het werken bevalt de zestienjarige wel prima. ,,Mijn moeder hielp een tijdje in de kantine en zei dat ik wel interesse had het over te nemen en dat gebeurde.”

INLIJVEN

William had ook niet zoveel met voetbal. ,,Ik stond altijd aan de zijlijn tijdens de trainingen. En natuurlijk werd ik toen gevraagd te komen helpen, door Toon Hazenberg. Ik had alleen geen verstand van voetbal, heb altijd aan basketbal gedaan.” Maar net als Susan besloot hij zich in te zetten voor de tricolores. ,,En nu ben ik leider bij het team van Tom en dat van Laura. En ik vind het kei leuk.”

Laura kan wel leven met haar vader als leider. Ook al verwacht hij méér van zijn eigen kinderen dan van de andere voetballers. ,,Ze moeten harder werken”, vertelt hij.

En het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ook Laura is naast mid mid van MO-15 scheidsrechter én trainer. ,,Volgend seizoen wil ik de JO-8 wel gaan trainen. Het uur erna train ik zelf.” Juist, dat wordt inlijven…

‘ALS JE WILT DAT ER DINGEN VERANDEREN,

MOET JE JE OOK INZETTEN’

SCHEIDSRECHTERS

Het ingelijfd worden bij ODC gebeurde ook bij Susan. ,,Ik kwam wel altijd kijken en ben toen gevraagd de oefenwedstrijden in te plannen.” Zoals het meestal werkt met vrijwilligerswerk, kwamen daar meer planningswerkzaamheden bij en inmiddels is Susan een aantal uren per week bezig met het wedstrijdsecretariaat, samen met medevoetbalmoeder Sandra Schoenmakers. ,,Ik voer deze taken grotendeels thuis uit en dat gaat prima. Ik ben er dagelijks mee bezig. Want als je wilt dat er dingen veranderen, moet je je ook inzetten.”Familie_Van_Erp_op_de_middenstip

Auteur: Linda van de Wiel