Op de middenstip 9: Het ODC Jeugdvoetbalkamp

Een interview met vrijwilligers van deze 55-jaar oude ODC traditie

Op de middenstip! - Het ODC Jeugdvoetbalkamp

De datum van het eerste jeugdvoetbalkamp is niet meer te achterhalen. Maar voorzitter Pieter Ophof van de Stichting ODC Jeugdvoetbalkamp weet wél dat deze populaire clubactiviteit al minstens 55 jaar op het programma staat. Ook dit jaar wordt het kamp gehouden in het Hemelvaartweekend en gaat een vrijwilligersteam dat bestaat uit 25 begeleiders op stap met 80 jonge voetballers. Bestemming: Neerpelt (België).

De inschrijving voor het jeugdvoetbalkamp is enkele weken geleden geopend en nu al hebben zich 50 kinderen aangemeld voor vier onvergetelijke dagen. Van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni gaan spelers van de teams in de categorieën JO10 tot en met JO13 mee. Ook meiden die deel uitmaken van MO15, maar niet ouder zijn dan 13 jaar kunnen zich aanmelden.

Het jeugdvoetbalkamp wordt binnen ODC al geruime tijd georganiseerd door een aparte stichting, waarvan het bestuur gevormd wordt door voorzitter Pieter Ophof, vice-voorzitter Bas Hazenberg, secretaris Joost Schellekens en penningmeester Nanja van Bragt. Ze schuiven graag aan voor een interview ‘op de middenstip’, samen met Peter Verhoeven en Joost van den Langenberg die beide ook al jaren van de partij zijn.

BLOEDSTOLLEND

Het begeleidingsteam bestaat in Neerpelt niet alleen uit 25 vrijwilligers, maar wordt aangevuld met ouders die een extra bijdrage leveren, bijvoorbeeld door te acteren tijdens het roemruchte nachtspel. ,,Het nachtspel is elk jaar weer het hoogtepunt”, zeggen de vrijwilligers in koor. ,,Op de eerste avond wordt de spanning al een beetje opgebouwd met een dierengeluidenspel of een sprookjestocht in het donker”, vertelt Joost Schellekens.

Dat verandert op de tweede avond wanneer in de bossen rond de groepsaccommodatie in Neerpelt een bloedstollend spookspel wordt gehouden. ,,Zelfs de begeleiders weten niet wat er die nacht gaat gebeuren”, griezelt Nanja. ,,We passen het spel aan aan de leeftijd van de groepen die door het bos struinen”, vult Peter aan. ,,De kleintjes vinden zo’n spooktocht heel eng, daar houden we rekening mee.”

STRAK PROGRAMMA

Waar het jeugdvoetbalkamp vroeger voldoende ruimte bood voor ontspanning, kiest de organisatie de laatste jaren voor een goedgevuld en intensief programma. ,,Een bewuste keuze”, legt Pieter uit. ,,We gaan vier dagen op pad met 80 kinderen. Dan is het belangrijk om ze goed bezig te houden, zonder dat er te weinig ruimte voor rust en ontspanning is. We hebben een ideale mix gevonden waardoor iedereen zich op alle momenten van de dag prima vermaakt.”

Natuurlijk staat voetbal tijdens de vierdaagse in Neerpelt centraal, maar is er ook ruimte voor andere spelletjes. ,,Iedereen moet kunnen genieten tijdens het jeugdvoetbalkamp, ook als je misschien iets minder goed bent in voetbal”, vindt Nanja. ,,Daarom hebben we veel gevarieerde spelletjes; er is altijd wel iets waarin iemand kan uitblinken. Dat kan ook het oplossen van een raadsel of een puzzel zijn.”

KEUKENTEAM

Het organiseren van het jeugdkamp is een logistieke operatie die elk jaar grondig wordt voorbereid. Zo worden duidelijke afspraken gemaakt over de veiligheid en de gezondheid van de deelnemers. In het vrijwilligersteam zitten enkele BHV’ers. Bovendien is er een medisch assistent, die in het dagelijks leven als hospik bij het Ministerie van Defensie werkt. De busreis wordt mogelijk gemaakt door de Club van 100.

Een bijzondere uitdaging is het voeden van de meer dan honderd hongerige monden. De keukenploeg bestaat naast bestuurslid Nanja uit Gerard Doggen en Oscar Eltink. Die weten dankzij hun ervaring dat ze minimaal 120 broden van bakkerij De Leijer mee moeten nemen. Op de boodschappenlijstjes van Albert Heijn en Sligro staan onder meer 84 blikken knakworsten, 250 broodjes en ‘tig’ liters aanmaaklimonade.

,,Op de eerste avond braden we 25 kilo gyrosvlees en gaat 20 kilo krieltjes in de pan. Daarnaast koken we 10 kilo erwtjes en worteltjes”, vertelt Nanja. Het team houdt rekening met individuele wensen; de keukenploeg bereidt ook voedsel voor vegetariërs en kinderen die halal eten. Bovendien zijn de koks bekend met eventuele allergieën. Hierdoor is het jeugdvoetbalkamp voor iedereen ook een culinair feestje.

VIRUS

De massale belangstelling voor het kamp geeft aan dat ODC een succesformule in handen heeft om haar jeugdleden een paar onvergetelijke dagen te bezorgen. ,,Het jeugdvoetbalkamp moet je meegemaakt hebben”, lacht Peter. Hij was net als veel andere vrijwilligers als pupil al van de partij. ,,Ik denk dat minstens 80 procent van de begeleiders vroeger mee op kamp ging”, becijfert Joost van den Langenberg.

Voorzitter Pieter gaat volgend jaar voor de 25e keer mee als vrijwilliger. ,,Het jeugdvoetbalkamp is een virus. Als je één keer bent meegegaan, wil je er élk jaar bij zijn! Tijdens die vier dagen in Neerpelt voel ik me weer even een klein kind en geniet ik van de vrijheid. Het is een groot feest.” Een feest dat soms tot hilarische situaties leidt. Zo kwam een deelnemer aan het dierengeluidenspel ’s avonds ooit aanzetten met een echte koe…

Dat alle jonge ODC’ers op de slotdag van het jeugdkamp gaan zwemmen, is niet helemaal toevallig. Ze hebben er dan drie vermoeiende dagen opzitten. De nachtrust is schaars en het gebruik van douche of bad heeft niet altijd de hoogste prioriteit. ,,Zwemmen is wassen”, giechelen de vrijwilligers. ,,Je wilt iedereen op zondag ook weer schoon afleveren hè.”

Aanmelden voor het ODC jeugdvoetbalkamp? Dat kan tot half april uitsluitend via e-mail: odcjeugdkamp@outlook.com. Wees er snel bij want: vol = vol!

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger.Newsitemimage126688

Auteur: Marc Cleutjens