Op de middenstip! - Abel Adams

Hij speelde in het eerste zaterdagteam van Veendam 1894, werd getraind door Johan Derksen en nam het in de jeugd op tegen Erwin en Ronald Koeman. Maar sinds Abel Adams (59) in Boxtel woont, is hij vrijwilliger bij ODC. ,,ODC is een leuke vereniging die veel belang hecht aan waarden en normen en waar iedereen welkom is.”

Abel staat dit seizoen op het veld als trainer/coach van JO17-4, het team waarin zoon Hein speelt. Pakweg vijftien jaar geleden begon hij als trainer bij de mini’s. Zoon Mart leerde daar de eerste voetbaltrucjes. ,,Tussendoor ben ik zes jaar coördinator geweest van de breedteteams JO11 tot en met JO14 en een meisjesteam.”

Dat coördinatorschap was een pittige klus, vooral in maanden mei tot en met september. ,,De club stelt in die periode de teams voor het nieuwe seizoen samen en dan begint de zoektocht naar leiders, coaches en trainers”, vertelt Abel. ,,Vooral voor breedteteams is het soms moeilijk om vrijwilligers te vinden. Ik heb vaak moeten bedelen, smeken en zeuren hoor. En we hebben die vrijwilligers echt nodig! Zonder vrijwilligers kun je niet voetballen…”

SPORT ALS SPEERPUNT

Als leerkracht van de Angelaschool stimuleert Abel met zijn collega’s dat leerlingen meer bewegen. ,,Sport is een speerpunt op school. We vinden het belangrijk dat kinderen lekker sporten. Het is leuk om te zien dat zoveel leerlingen van onze school dan ook kiezen voor ODC.” Lachend: ,,Maar het is ook prima als ze gaan hockeyen of kiezen voor atletiek of dansen hoor.”

Trots zegt Abel dat zijn school al enkele jaren ‘hofleverancier’ is van het ODC-meidenteam. ,,Veel van die meiden zaten in het team dat het Nederlands kampioenschap op Cruyff Court won”, straalt hij. ,,En weet je wat ik zo leuk vind? Ze zijn ook actief als vrijwilliger bij ODC. Ze helpen bij trainingen of zijn scheidsrechter.”

Tweemaal per week traint Abel zijn ploeg. JO17-4 omschrijft hij als een leuk en enthousiast breedteteam dat bestaat uit liefst negentien spelers. ,,Dat is best veel. Op zaterdag laten we daarom twee spelers thuis. De jongens zijn gemotiveerd en positief. Rare fratsen zoals natrappen zul je ze niet gauw zien doen.”

DE LANGELEEGTE

Abels voetbalcarrière begon bij Veendam 1894, de amateurvereniging die steevast de talenten leverde aan het grote SC Veendam. Die Groningse club speelde vele decennia in de eerste divisie en kwam twee seizoenen uit in de eredivisie. ,,Ik doorliep alle jeugdelftallen en speelde op mijn zeventiende in het eerste zaterdagelftal. De thuiswedstrijden speelden we in stadion De Langeleegte.”

Hij herinnert zich puike duels tegen GRC Groningen, waar de gebroeders Koeman speelden. ,,Later gingen ze naar FC Groningen.” De gedachten gaan wel eens terug naar toernooien bij Go Ahead Eagles waar ook de jeugd van Ajax op de grasmat verscheen. ,,Onze keeper werd toen gepolst voor Ajax. Maar dat feest ging niet door hoor. Zijn vader ging er vierkant voor liggen. ‘Als ‘ie al weg gaat, gaat ‘ie naar FC Groningen’.”

Abel is nog altijd een trouwe volger van de verrichtingen van FC Groningen. Maar nog meer is hij aanhanger van PSV. ,,Daarnaast ben ik een echte fan van Crystal Palace. Met een vriendengroep ga ik elk seizoen naar twee thuiswedstrijden van deze volksclub in Zuid-Londen. Ze spelen in Selhurst Park, een gezellig stadion midden in een woonwijk.”

Het meest voelt Abel zich echter thuis bij ODC. ,,Ik vind het geweldig dat hier zoveel voor de jeugd georganiseerd wordt. Van Ducky Dag tot de Jeugdvoetbaldag.”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Foto: Marc Cleutjens).Abel Adams

Auteur: Marc Cleutjens