Op de middenstip: Gerard Elissen

Het is slechts weinigen gegeven: 80 jaar lid zijn van een vereniging. 80 jaar! Maar Gerard Elissen (89) heeft het gepresteerd. Begin 2020 werd Gerard al door ‘zijn’ ODC gehuldigd voor dit bijzondere jubileum. Hij blikt ook in onze vrijwilligersrubriek ‘Op de middenstip!’ graag terug op zijn langlopende carrière bij de Tricolores.

Een blaadje waarop zijn verdiensten staan geschreven, prijkt voor Gerard op tafel. ,,Ik heb me goed voorbereid op dit interview en heb genoteerd welke functies en taken ik voor ODC uitgevoerd heb”, lacht de Boxtelaar, die eerder dit jaar ook uitgebreid in Brabants Centrum aan het woord kwam.

Zijn loopbaan bij ODC startte met zijn lidmaatschap in 1940, het begin van de oorlog. De toen tienjarige Gerard speelde als rechtsbuiten bij de jeugd en tot zijn 28e jaar bij de senioren. ,,Maar een echt goede voetballer was ik nooit. Ik was geen baas en heb het nooit verder geschopt dan het tweede”, vertelt de bescheiden voetballiefhebber. ,,Ik heb wel altijd genoten van ons eerste elftal. En nog steeds. Ik ga nog steeds naar elke thuis- en uitwedstrijd.”

HANENTOEPEN

Als vrijwilliger maakte Gerard wél het verschil. ,,Eind jaren ’50 was ik samen met mede-ODC’er en erelid Ben van Vegchel jeugdleider. We hadden een zwak elftal omdat zeven van onze spelers de overstap naar de senioren hadden gemaakt. We wonnen dit seizoen geen enkele wedstrijd en de beste uitslag was een nederlaag van 4-1.”

Naast jeugdleider was Gerard lid van de ontspanningscommissie. Activiteiten als het zogenaamde hanentoepen – waarbij de winnaar een gebraden haan won – en de autopuzzeltocht werden door onder meer hem opgericht en vinden nog steeds jaarlijks plaats. ,,De ochtend van de autopuzzeltocht reden we de route altijd nog een keer om te bekijken of er ergens wegversperringen waren. We hebben de tocht een keer op het allerlaatste moment moeten omgooien omdat ergens op de route een wielwedstrijd was waar wij niet van af wisten.”

VETERANEN

Het leeuwendeel van zijn lange lidmaatschap was Gerard secretaris van de afdeling Veteranen. ,,Maar ik was ook scheidsrechter, haalde geld bij leden op voor de voetballoterij en hing verschillende plekken posters op van de thuiswedstrijden. Ik stopte pas met mijn vrijwilligerswerk bij ODC toen mijn inmiddels overleden vrouw Nel ziek werd in 2011. Mijn jubileum draag ik dan ook aan haar op. Zij heeft me altijd gesteund en mogelijk gemaakt dat ik zo actief kon zijn voor mijn club.”

Over het hoogtepunt uit zijn lange ODC-carrière kan Gerard kort zijn: ,,De grote feesten die ODC organiseerde tijdens jubileumjaren van de club waren fantastisch. Wij als veteranen regelden tijdens die dagen de catering. We stonden achter de bar, sloten biervaten aan en haalden lege glazen op. En hoewel het zwaar werk was, haakte nooit iemand af.”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Ondanks de coronacrisis gaat de redactie door en worden voorgedragen ODC-vrijwilligers op veilige afstand geïnterviewd. Clubleden die een actieve vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Tekst Linda van de Wiel, foto Marc Cleutjens).Gerard Elissen 80 jaar ODC foto Marc Cleutjens

Auteur: Linda van de Wiel