Op de middenstip!: Gert-Jan van Rooij

‘Kom gewoon lekker voetballen’

Als zesjarig mannetje betrad hij voor het eerst ons heilige gras. En inmiddels heeft Gert-Jan van Rooij (45) al vele duizenden uren bij ODC doorgebracht. Als voetballer én als trainer en leider van de teams van zijn zoons Jorn en Mats.

,,Voordat ik zes jaar was, wilde ik al op voetbal. Maar zoals bij velen het geval was, moest ik eerst mijn zwemdiploma’s halen.” Zodra Gert-Jan deze binnengezwommen had, werd hij lid van ODC. ,,Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik letterlijk op de dag dat ik mijn zwemdiploma had gehaald, met mijn vader naar Ben Ophof ging. Bij hem moest je je destijds aanmelden. Ik werd ter plekke lid.”

Gert-Jan ging naar F1. ,,Niet omdat ik zo goed kon voetballen, maar omdat al mijn vriendjes in dat team zaten.” Vrienden van wie Gert-Jan velen nog steeds ziet. En dat is, volgens de laatste man die vroeger spits was, dan ook de reden dat voetbal zo’n belangrijke plek in zijn leven inneemt. ,,Veel van de vrienden die ik als klein menneke maakte, zijn nog steeds in mijn leven. En natuurlijk houd ik van het spelletje, anders zou ik hier niet zo vaak zijn.”

Met vaak bedoelt Gert-Jan minstens vier keer per week. ,,Ik train mijn jongste zoon Mats twee keer per week en op zaterdag begeleid ik zijn team. Jorn, de oudste, train ik een keer per maand. Dat doe ik graag, het contact met andere ouders is ook gezellig.”

STOKJE OVERNEMEN

,,Waarom zo actief? Er zijn mensen die veel meer doen hoor. Maar ik herinner me van mijn eigen jeugd hoe fijn ik het vond dat mijn vader er altijd bij was. Thuis maar ook uit, om te rijden en te supporteren. En ik breng graag de dingen over die mij vroeger geleerd werden. Op deze manier kan ik wat terug doen voor de club die zoveel voor mij betekent.”

Gert-Jan vindt het mooi dat veel van de jongens met wie hij vroeger voetbalde nu zelf actief zijn binnen de club. ,, Maar ook mensen die ik langzaam uit het oog was verloren, zie ik nu weer terug. Zij zitten in dezelfde levensfase en worden ook trainer. Dat vind ik mooi om te zien. Dat onze generatie het stokje overneemt.”

Anekdotes heeft Gert-Jan na bijna veertig jaar ODC enorm veel: ,,Ik kan me herinneren dat we tijdens de wedstrijden tegen BOC op het scherpst van de snede en soms over het randje speelden. Maar nooit maakten we ruzie en ‘s avonds speelden we in hetzelfde zaalvoetbalteam. En daarna gingen we samen op stap.”

UITLAATKLEP

Kampioen is Gert-Jan de nodige keren geweest. ,,Het meest bijzondere kampioenschap was dat met het tweede. Het was mooi omdat we als selectiespelers erg fanatiek waren en de titel zwaar bevochten was. En ook met het derde en nu vijfde, waar ik zelf nog steeds voetbal, zijn we ook een paar keer kampioen geworden.”

De kampioenschappen van Jorn en Mats zijn ook erg speciaal voor de trotse voetbalvader. ,,In één seizoen zijn ze een keer beiden kampioen geworden. Dat was heel bijzonder.”

Dieptepunten waren er ook: ,,Natuurlijk denk ik meteen aan het overlijden van Johnny van Mierlo in 2003. En de hartstilstand van Nico Veroude begin dit jaar. Of ik daarbij was? Jazeker, ik heb hem zelfs gereanimeerd.”

Ondanks deze heftige gebeurtenissen maakt ODC Gert-Jan gelukkig: ,,Daarom zou ik zeggen: als je het nog niet bent, word lid! Sporten is gezond en een prima uitlaatklep. Kom gewoon lekker voetballen.”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Tekst: Linda van de Wiel. Foto: Marc Cleutjens).Gert Jan van Rooij foto Marc Cleutjens 2

Auteur: Linda van de Wiel