Op de middenstip! - Harold van der Velden en Erik van Oorschot

Na liefst 88 (!) actieve voetbaljaren houden Harold van der Velden en Erik van Oorschot het voor gezien. De twee voetballers van ODC 5 zijn zaterdag 10 juli op passende wijze uitgeluid door hun teamgenoten en hebben de kicksen definitief opgeborgen. Een bij vlagen spectaculaire afscheidswedstrijd eindigde na een 4-4 ruststand in sportpark Molenwijk in een spetterende veertienklapper: 7-7. Harold (48 seizoenen) en Erik (40 seizoenen) namen elk een fraaie treffer voor hun rekening.

Het is een goed gebruik dat ODC 5 vertrekkende spelers met een indrukwekkende staat van dienst fêteert met een heuse afscheidswedstrijd. Harold en Erik klapten eerder de handen stuk voor teamgenoten die een punt achter hun actieve voetballoopbaan bij ODC zetten. Ditmaal stonden beide tricolores zélf in de schijnwerpers en betraden ze voor het oog van vele tientallen toeschouwers nog eenmaal de kunstgrasmat van Molenwijk. Hetzelfde terrein waar ze allebei met ODC 1 triomfen vierden en, ook dat nog, enkele keren het net vonden. Op écht gras, dat wel.

GEVALLETJE BUITENSPEL
ODC 5 bracht vijftien spelers binnen de lijnen om er samen met Harold en Erik een lekkere pot voetbal van te maken. Opvallend: het team van de twee vertrekkende spelers werd versterkt met Lieke, dochter van Harold en geen onbekende bij de vrouwen van ODC. Langs de lijn voorzag zoon Stef - ook jaren actief bij ODC - het duel van commentaar.

Stef kreeg bijval van een handjevol familieleden dat eveneens op de wedstrijd was afgekomen en tweemaal dertig minuten vermaakt werd met soms zinderend voetbal. Arbiter Mats van Rooij leidde het duel in goede banen en kneep af en toe, bij opzichtige overtredingen binnen de zestien en een duidelijk gevalletje buitenspel, een oogje toe. Het kwam het tempo in de wedstrijd ten goede en zorgde soms voor hilarische spelmomenten.

COOPERTEST
Harold en Erik kunnen bogen op een enorme staat van dienst bij ODC. Teamgenoot en oud-bestuurslid Mark van der Steen had becijferd dat Harold welgeteld 48 actieve seizoenen onafgebroken bij de tricolores heeft gevoetbald. Het clubarchief laat ook zien dat Harold binnen ODC 1 vijfmaal tot scoren wist te komen. ‘Op 16 mei 1985 was je de matchwinner. ODC speelde toen in de hoofdklasse en won thuis met 1-0 van EHC. Doelpunt: Harold van der Velden.’ Harold was ook trefzeker in duels tegen WVO (1989), Blauw Geel ’38 (1991), Rhode (1992) en Festilent (1993).

Erik scoorde in de gelederen van ODC 1 drie keer. ‘Ik weet ze nog allemaal’, onthulde het huidige bestuurslid technische zaken. Prompt noemde hij de duels tegen Festilent (1993), SCI (1994) en HVCH (1994) waarin hij het net vond. ‘Je bent niet continu lid geweest van ODC’, onthulde Mark van der Steen met gevoel voor humor. ‘Je hebt een tijdje gemikt op een professionele tenniscarrière en bent een keer vertrokken toen je toenmalige trainer een coopertest gaf.’ Dat laatste bevestigde Erik grinnikend: ‘Ik ben nog tijdens de coopertest van het veld gestapt...’

MEER DAN VOETBALLERS
Harold en Erik zijn meer dan alleen voetballers bij ODC. Om die reden duiken ze vandaag op in onze rubriek ‘Op de middenstip!’, waarin clubvrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Harold is bestuurslid van de Stichting Beheer ODC en is mede belast met de organisatie van het 5x5 toernooi. Daarnaast verzorgt hij de kantine-administratie en organiseerde hij met andere vrijwilligers ontelbare keren de ODC-dag.

Erik is al geruime tijd bestuurslid technische zaken. Volgens Mark van der Steen geen eenvoudige taak. ‘Het is een portefeuille die vaak voor veel reuring zorgt, maar de altijd rustige Erik nooit van zijn stuk brengt’, aldus Mark. In het verleden was Erik (met Mark) een van de auteurs van kritische bijdragen in het inmiddels opgedoekte clubblad De ODC’er. Erik is ook al vele jaren actief als jeugdleider en -trainer.

INGELIJST
Om klokslag 17.36 uur blies scheidsrechter Mats van Rooij zaterdagmiddag voor het laatste fluitsignaal en eindigde de actieve voetballoopbaan van Harold en Erik. Uit handen van medespeler Sjef Vermeer ontving het duo een ingelijst ODC-shirt met daarop de cijfers 48 en 40.

In de derde helft passeerden nog tal van hoogtepunten uit 88 jaar voetbal bij ODC de revue. En natuurlijk werden de wonderschone doelpunten van beide tricolores besproken. Net als de carrière van beide ODC’ers waren ze om in te lijsten.

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Tekst en foto’s: Marc Cleutjens).Erik van Oorschot en Harold van der Velden ODC foto Marc Cleutjens 7 Erik van Oorschot en Harold van der Velden ODC foto Marc Cleutjens 3 Erik van Oorschot en Harold van der Velden ODC foto Marc Cleutjens 1

Auteur: Marc Cleutjens