Op de middenstip!: Kevin van Griensven

Hij startte zijn voetballeven bij RKSV Boxtel, maar verpandde zijn hart aan ODC: Kevin van Griensven (43). Zijn zoon Tim speelt bij onze club en zijn andere zoon Rik was ook jaren lid. In de rol van trainer, coach en coördinator vervulde hij al meerdere functies. En dat heeft de liefhebber pur sang niet van een vreemde. Broer Rob en vader Ben zijn ook bekend en graag gezien binnen onze vereniging. “Ik kom uit een rasechte voetbalfamilie.”

Elke dinsdag- en donderdagavond én elke zaterdagochtend is Kevin op het voetbalveld van Sportpark Wagenaars te vinden. Als trainer en leider van zijn jongste zoon Tim probeert hij de spelers van JO13-2 te motiveren het beste uit zichzelf te halen. En daar geniet hij elke keer weer van.

Maar eerst een stukje geschiedenis. Want naast Boc en ODC kende onze Boxtelse voetbalnomade meerdere clubs. Toen hij bij de E’tjes speelde werd hij gescout door Willem II waar hij drie jaar voetbalde. ,,Ik wilde ervoor gaan en het is niet gelukt. Ik ben toen niet terug gegaan naar Boc, maar ging spelen bij ODC. Daar waren veel vrienden lid. Ik kwam terecht in B1. Daarna volgde A1 en als tweedejaars mocht ik soms al meedoen met het eerste team..”

Het vlaggenschip telde destijds gerenommeerde namen als Erik Tromp, Rogier van Raamsdonk en Peter Verhoeven. ,,En toen ik naar de senioren ging, werd ik vaste kracht in ODC 1. Dat was in het legendarische jaar 1998.” Inderdaad, in dat jaar werd ons eerste voor het laatst kampioen.

ROOKIE OF THE YEAR

Kevin: “Het was een bizarre wedstrijd die wij wonnen in de allerlaatste minuut. Ik was de allerjongste en ook nog eens spelverdeler. Na de wedstrijd kreeg ik een t-shirt met ‘Rookie of the Year’ erop.”

Kevin bewaart warme herinneringen aan dit team. “Onze leider Ben van Veghel heeft jaren later eens op papier zijn ideale team samengesteld en ik stond erin. Dat vind ik nog steeds een grote eer.”

Met zijn oud-teamgenoten en de coördinatoren heeft Kevin nog een steeds een warme band heeft Kevin nog een warme band. Toch maakte de ODC’er na een paar jaren nóg een overstap: hij ging spelen bij Zwaluw in Vught. “Het eerste team speelde destijds hoger dan ODC en ik had een betere match met de trainer. Ik speelde vier jaar bij Zwaluw, het laatste jaar met Rob.”

Toch bleef de Boxtelse driekleur lokken en kwam de voetballer terug naar Sportpark Molenwijk. “Ik ging weer in het eerste spelen, maar na een aantal maanden scheurde ik mijn kniebanden af.”

EINDE VOETBALCARRIÈRE

Deze hardnekkige blessure betekende het einde van de voetbalcarrière van de fanatiekeling. “Het voetballen in de zaal én op het veld werden mij afgeraden. Alles wat ik doe, doe ik 100 procent en dat ging niet meer. Ik was 28 jaar toen ik stopte met voetballen en het duurde jaren voor ik weer bij ODC kwam. Dat was toen de jongste ging spelen.”

Dat is inmiddels zeven jaar geleden en sinds vijf jaar is Kevin actief als vrijwilliger bij de tricolores. “Toen Tim in JO8 speelde, coachte ik met Arno Hendriks, met wie ik jarenlang goed heb samengewerkt Het team liep dat seizoen als een trein en werd zowel kampioen als bekerwinnaar. Ik heb twee seizoenen zowel Tim als Rik getraind en gecoacht, maar dat was een erg grote logistieke uitdaging. Ik was de hele tijd op en neer aan het racen. Daarnaast was ik destijds ook coördinator en dat was wel erg veel.”

AANJAGEN

Nu coacht de trotse voetbalvader het team van Tim, die in JO13-2 speelt. “Het leuke van een tweede team vind ik de groei die je ziet. Elk seizoen leg je in het begin een basis en probeer je de spelers aan te jagen. Het belangrijkste vind ik dat voetballers de wil om te leren hebben. Daarnaast zet ik in op inzicht, techniek én gedrag.”

Hij vervolgt: “Ik maak iedereen zelfbewust en verantwoordelijk. Ik vertel ook dat niet iedereen zo goed is als Messi en niet iedereen in de spits kan voetballen. Ik toon de jongens waarin ze goed zijn en in welke positie ze het best renderen. Dit helpt op het veld, maar ook op andere vlakken. Ik wil de spelers lessen meegeven die ze de rest van hun leven meenemen.”

Een hoop van deze wijze lessen leerde Kevin destijds van zijn pa. En nog steeds praat hij vaak met vader Ben en broer Rob over voetbal. “Als wij met drieën samen zijn, komt dit onderwerp altijd op tafel. Ik vind het té leuk om het er niet over te hebben.”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Tekst: Linda van de Wiel, foto: Marc Cleutjens).Kevin van Griensven foto Marc Cleutjens 2

Auteur: Linda van de Wiel