Op de middenstip!: Nanja van Bragt

Vaste supporters van het eerste kennen haar van de koffiebar. Nanja van Bragt (57) schenkt tijdens de rust van de thuiswedstrijden van ons vlaggenschip koffie, thee én warme chocomelk. Dit doet ze samen met haar man Arjan van Bokhoven. Maar deze actieve vrijwilliger doet meer. Al jaren is ze begeleider tijdens de jaarlijkse jeugdkampen van ODC. ,,En voor het zesde, waarin mijn zoons Stan en Bart spelen, bak ik een taart bij elke tien competitiepunten.”

,,We hoeven de koffiebar vandaag niet te runnen, er zijn te weinig koffiedrinkers”, vertelt Nanja voorafgaand aan de wedstrijd ODC 1 – FC Schadewijk 1 (eindstand 2-2). Mooi, dan is er extra tijd voor een interview. Want er wordt op drukke dagen flink veel koffie en thee geschonken. ,,Arjan en ik hebben een goede rolverdeling na vier jaar koffiebar”, lacht Nanja. ,,Hij doet de bestellingen en betalingen, ik schenk de kopjes vol.”

De vraag de koffiebar te runnen komt van het vaste barpersoneel Jan en Resi van de Wiel. ,,Tijdens thuiswedstrijden van het eerste is het vaak druk aan de bar. Om wat van deze druk weg te nemen vroeg Resi of Arjan en ik tijdens deze piekmomenten de koffie en thee wilden schenken. We zeiden meteen ‘ja’. Waarom? We houden er allebei van een praatje met bekenden te maken. Gezellig! Bovendien zijn we er meestal toch.”

TAART

Nanja loopt al jaren rond bij ODC. ,,Toen Stan zeven jaar was, werd hij lid van de club. Hij wordt dit jaar 28 dus ik kom hier al 21 jaar”, vertelt Nanja aan de bar van kantine De Boemerang. ,,Ook Bart ging op jonge leeftijd voetballen. En ze spelen allebei nog steeds, nu samen in een vriendenteam.”

Van dit team - ODC 6 - is Nanja zelfbenoemd voorzitter, penningmeester én trouwe supporter. En bakt ze dus een taart bij elke tien punten. ,,Wel alleen de punten van de competitie hoor, anders blijf ik aan het bakken. Maar het wordt gewaardeerd door de mannen.”

Naast koffieschenker en taartenbakker in Nanja al jaren kampleider. ,,Voor de jeugd van O-10 tot met O-13 organiseren we als commissie elk jaar een kamp in het lange Hemelvaartweekend. We vertrekken donderdagochtend en op zondagmiddag leveren we de kinderen helemaal gevloerd weer thuis af.”

Nanja verblijft tijdens het kamp veelal in de keuken. ,,Ik vorm met Oscar Eltink en Gerard Doggen het keukenteam. Wij verzorgen alle maaltijden en tussendoortjes. En, wat erg gewaardeerd wordt, ik sta ’s ochtends als eerste op om koffie te zetten. Dat is echt heel belangrijk, velen functioneren pas na een kop koffie. Tijdens de avonden ga ik als begeleider mee het bos in tijdens nachtspellen. Dat is vooral spannend voor de kleintjes.”

NATURA

Naast lid van het keukenteam is Nanja penningmeester van de stichting die het kamp wordt georganiseerd. ,,Ik beheer de financiën en ga ook mee op zoek naar sponsors. We krijgen veel in natura, zoals brood en ijsjes.” Ze is blij met deze gratis producten: ,,We willen de kosten zo laag mogelijk houden zodat het kamp voor iedereen betaalbaar is.”

Nanja geniet van de sportieve vierdaagse. ,,De dynamiek tussen de kampleiders onderling en die met de kinderen is top! Het is ook mooi te zien hoe verlegen kinderen uitgelaten en enthousiast thuiskomen van het kamp. Ze voelen zich dan helemaal stoer.”

Na het vierdaagse kamp is Nanja wel gesloopt. ,,Arjan gaat ook altijd mee en na het kamp gaan we elk jaar twee weken op vakantie. Dat hebben we ook wel nodig om bij te tanken hoor…”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Tekst en foto: Linda van de Wiel).Nanja

Auteur: Linda van de Wiel