Op de middenstip!: Rob Schellekens

Toen zijn zoon Siem (15) jaren geleden lid werd van ODC, begon Rob Schellekens (42) aan zijn tweede voetballeven bij de club. Als vijfjarige zette de Boxtelaar namelijk zelf zijn eerste stappen binnen de witgekalkte lijnen van het Essche Heike. “Mijn vader Henri gaf mij vroeger training en nu ben ik de trainer en coach van mijn zoon. De cirkel is rond.”

“Ik heb de tijd hoor”, begint Rob. “De jongens starten met trainen om 19.00 uur, maar als het goed lopen ze vandaag zonder mij warm.” Hij heeft gelijk, want om klokslag 19.00 uur loopt een clubje opgeschoten voetballers op en neer op veld 1 van Sportpark Wagenaars.

Rob kent de jongens van JO17-3 dan ook langer dan vandaag. Toen Siem als vierjarig voetballertje begon bij ODC, werd hij al snel trainer en coach. Dit doet hij, zonder pauze, nog steeds. En dat is soms best een uitdaging. Rob: “Het team is best groot, we hebben zestien jongens en ik ben de enige begeleider. Dit betekent dat ik twee keer per week training geef en op zaterdag actief ben als coach.”

RECHTS HALF

Maar zoals gezegd, heeft Rob ook een verleden als actief voetballer. “Ik heb tot mijn 22e gevoetbald. Ik kon prima mee en heb altijd enorm veel plezier gehad. En dit is ook nu het geval. Plezier staat voorop. En het leuke: Siem speelt rechts half, net als ik vroeger.”

Terugkijkend vindt de trainer/coach het heel bijzonder dat zijn vader ook zijn trainer was. “Ik vond het destijds prima hoor, maar als ik er nu aan terugdenk, vind ik het heel speciaal dat ik het voetbal met mijn vader deelde. En nu herhaalt de geschiedenis zich. Zeker omdat Siem nu ook een elftal traint. Hij doet dit samen met teamgenoot Usaama. Twee andere jongens van het team zijn actief als scheidsrechter. Ik stimuleer deze inzet, De club is ermee geholpen en ook voor de eigen ontwikkeling is dat goed.”

ONTWIKKELING

Rob geniet van het geven van training. “Wat ik er leuk aan vind? Het zien van de ontwikkeling van elke individuele speler op alle vlakken. Ik bedoel de emotionele ontwikkeling, maar ook de voortgang qua vaardigheden. Dát vind ik te gek en om die groei gaat het.”

“Zodra je ziet dat een kind niet naar PSV gaat, kies je voor het plezier”, gaat hij verder. “Als trainer ik probeer ik na elke wedstrijd concreet te maken wat er goed en mis ging tijdens de partij. Dat is een uitdaging omdat ik de enige trainer ben. Maar JO17-3 is een leuk team zonder gedoe. De jongens zijn nu ook wat ouder en het gaat prima.”

PLEZIER

De coach omschrijft zichzelf als relaxed en duidelijk als dat even nodig is. “Maar nogmaals: plezier staat voorop en dat schijn ik uit te stralen. De jongens moeten zich goed voelen, dat vind ik belangrijk.”

En dat doen ze. “Voetbal is ook een mooie sport. Ik vind het tof dat het simpel achter een bal aanrennen zoveel leuke elementen met zich meebrengt. Het brengt heel veel. De een is blij met een goede pass en de ander is boos is als we gelijkspelen. Ik ben zelf fanatiek. Ik vraag het maximale van mezelf en de jongens. Soms wellicht onterecht. Maar we gaan er samen wél voor. En dat stralen we uit als team.”

Spelplezier en fanatisme kunnen volgens Rob dan ook prima samengaan. “We hebben bijvoorbeeld een 10-secondenregel. We moeten de bal binnen tien seconden terug veroveren als de tegenstander deze heeft. En dat lukt. Mijn jongens doen alles op strijd. Soms overrompelen we onze tegenstander en leveren we dusdanig strijd dat we winnen.”

Wat heet! JO17-3 is onlangs winterkampioen geworden. Daarnaast is het team eerste geworden in de bekercompetitie. “We gaan nu de knock-out fase is én we gaan derde klasse spelen. Als team werken we hard en strijden we keihard. Sinds dit seizoen zijn we scorend sterk. We geven nooit op. We spelen al jaren samen als team en dit jaar valt alles samen.”

Maar het leukste moment in de geschiedenis van het huidige JO17-3 is nog niet gevierd. Nog niet hé... “Onze kampioenswedstrijd ging niet door omdat onze directe tegenstander haar wedstrijd niet speelde. Maar dat feestje gaan we echt nog uitgebreid vieren.”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Tekst: Linda van de Wiel, foto: Marc Cleutjens).Rob Schellekens foto Marc Cleutjens 3

Auteur: Linda van de Wiel