Op de middenstip - Sandra en Evie Schoenmakers

Evie (14) betrad als vijfjarige voor het eerst het gras van ons ODC. Moeder Sandra (44) was als voetballiefhebber meteen present langs de lijn. Omdat ze van voetbal houdt. Inmiddels is Evie actief als trainer en scheidsrechter. Sandra doet samen met Susan van Erp het wedstrijdsecretariaat. En daar gaan stiekem best wat uurtjes inzitten… ,,Ik vind dat je zelf actief mag zijn bij de vereniging waar je kinderen sporten.”

,,Ik was nooit een meisje dat wilde dansen, dus werd het voetbal. Tussendoor heb ik nog even op hockey gezeten maar dat paste niet bij me. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan en intussen zit ik alweer een aantal jaar bij ODC.” Evie vertelt in het kort haar voorgeschiedenis en legt uit waarom ze voetbal zo tof vindt: ,,Dat is simpel, ik schop graag met mijn voeten tegen een bal aan. En dat in teamverband, want we doen het met z’n allen.”

Naast zelf voetballen is Evie vaak bij de dames van PSV te vinden. ,,Ik heb een seizoenkaart met een aantal voetbalvriendinnen.” Uiteraard is moeder Sandra met regelmaat aanwezig bij deze wedstrijden. ,,Ja, ik mag vaak rijden”, lacht ze. ,,Maar ik houd ook erg van het spel. Vroeger had ik zelf een seizoenkaart van het eerste van PSV. En ook nu ben ik altijd present tijdens de wedstrijden van Evie. En ook bij die van haar zus, die nog wel hockeyt.”

‘IK DENK NOG ABSOLUUT NIET AAN STOPPEN’

PLANNEN!

Toen Evie terugkeerde naar ODC werd Sandra dan ook vrijwel meteen gebombardeerd tot coach. ,,Er was niemand dus heb ik deze taak tijdelijk op me genomen”, vertelt ze. ,,Ik ben inmiddels geen coach meer maar doe nog steeds hand- en spandiensten voor MO17-1 waar Evie speelt. Welke diensten dit zijn? Ik maak een schema voor de was, het vlaggen en het rijden naar uitwedstrijden. En ik organiseer de uitjes. De mannen coachen het team.”

Wel spendeert Sandra de nodige uren per week aan ons ODC. Samen met Susan van Erp vormt zij het wedstrijdsecretariaat. Sandra is verantwoordelijk voor de planning van alle wedstrijden voor de JO-12 en lager, Susan plant de jeugd vanaf JO-13. ,,We maken schema’s voor de veldbezetting, de kleedkamers, verzetten indien nodig wedstrijden en plannen oefenpotjes.”

Een flinke klus die de dames inmiddels prima op de rit hebben. ,,Toen ik hiervoor werd gevraagd, zei ik ‘ja’. Ik vind dat je zelf ook actief mag zijn binnen de vereniging waar je kinderen sporten. En ja, het kost me ongeveer vijf uur per week. Maar ik doe het graag en denk nog absoluut niet aan stoppen.”

‘IK VIND HET HEEL TOF DE MEIDEN HET SPEL EN DE TECHNIEK TE LEREN’

MINIMEIDEN

Waar Sandra zich bezig houdt met de planning, is Evie op het voetbalveld te vinden. ,,Ik ben vorig seizoen gestart met het fluiten van wedstrijden van de JO11 en JO12 en ik vind het heel leuk”, aldus de jonge voetbalster. ,,Ik zie graag nieuwe teams, leuke acties en ontdek nieuw talent. Binnenkort ga ik een scheidsrechterscursus volgen.”

Daarnaast is Evie samen met Laura van Erp (inderdaad, de dochter van Susan) coach van het vorig seizoen opgerichte minimeidenteam. En ook hiervan geniet zij volop: ,,Ik vind het heel tof de meiden het spel en de techniek te leren. Daarnaast ben ik zelf een meisje en train ik graag andere meiden. Enne, meiden zijn echt wel rustiger dan jongens…”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Tekst: Linda van de Wiel. Foto: Marc Cleutjens).Sandra en Evi Schoenmakers

Auteur: Linda van de Wiel