Op de middenstip: Sjef Engelbart

,,Bijzondere wedstrijd vandaag!” Sjef Engelbart (57) maakt zich op voor het bekerduel tussen ODC en Essche Boys in sportpark Molenwijk. Hij is al elf jaar verslaggever van alle thuis- en uitwedstrijden van ODC 1 maar is ook speler in het veteranenteam van… Essche Boys. Zijn verslagen verschijnen wekelijks op de website van ODC en in Brabants Centrum.

Sjefs bescheiden uitrusting op de ODC-tribune bestaat uit een pen, een opgevouwen A4tje voor alle aantekeningen en natuurlijk de opstelling van beide elftallen. Die wordt voor elke wedstrijd op papier verstrekt door elftalleider Henri ‘Buddha’ van Esch. ,,Maak je er vandaag een foto van? De printer doet het niet”, grinnikt Van Esch. Even later krijgt Sjef de afstandsbediening van het scorebord. ,,Als het nodig is, lees ik als ‘stadionspeaker’ ook de opstellingen voor. O ja, ik houd het scoreverloop bij op Twitter.”

STOKJE OVERNEMEN

De in Heesch geboren en getogen Sjef speelde tot zijn dertigste bij HVCH. Toen zoon Jorn zich aanmeldde bij ODC, werd hij actief als vrijwilliger. ,,Ik was jarenlang leider van de teams waarin Jorn speelde, zoals de E2, D2, C2 en B2. Ik was ook scheidsrechter bij de wedstrijden van de D1.” Zelf ging Sjef voetballen bij Essche Boys. ,,Een goede vriend speelde daar bij de veteranen en nodigde me uit om mee te doen. Ik ben ook lid van die club. En nee hoor, dat bijt elkaar niet…”

Het verslaggeverschap van ODC 1 nam hij over van illustere voorgangers als Arjan van Bokhoven, Kees Bekers en wijlen Gerard Smits. ,,Ik ging vaak naar ODC 1 kijken en ben eens gevraagd om in te vallen. Toen Arjan stopte, heb ik het stokje overgenomen.” Sjef doet verslag van alle thuis- en uitwedstrijden, ook bekerduels. ,,Uitwedstrijden bezoek ik altijd met Piet Slijters. Die woont bij mij om de hoek. Gaan we gezellig samen.”

SNEL KLAAR!

Een goed wedstrijdverslag moet objectief zijn, vindt Sjef. Al schuwt hij kritiek niet als de tricolores ondermaats presteren. ,,Het is belangrijk dat alles klopt wat ik opschrijf. En ik ben heel secuur in het spellen van de spelersnamen.” Of hij respons krijgt als hij eens een foutje maakt? ,,Jazeker! Als ik een doelpunt per ongeluk zou toekennen aan de verkeerde speler, krijg ik meteen appjes.”

Sjef bereidt zich elke zondagochtend grondig voor. Hij verdiept zich in de opstelling van ODC, maar zoekt ook alle informatie op van de tegenstander. ,,Na het laatste fluitsignaal ga ik naar huis om het verslag te schrijven. Het moet vlot klaar zijn zodat supporters het snel kunnen lezen op de website.”

Tijdens de wedstrijd volgt Sjef niet alleen het spel. Hij legt zijn oor ook te luister bij kritische supporters die hem omringen op de tribune. ,,Ik let ook op de coaches op de bank. Als ik hoor dat de spelers moeten doordekken of meer over de vleugels moeten spelen, is dat interessante informatie.”

VOLDOENDE KWALITEIT

Als clubwatcher verwacht Sjef dat ODC dit seizoen in de hoogste regionen van de derde klasse kan meedraaien. ,,De selectie heeft voldoende kwaliteit”, meent hij. ,,Wat ik mooi vind is dat jonge talenten uit de eigen jeugd bij ODC een kans krijgen om door te stromen naar het eerste elftal.” Spelers die hem de afgelopen jaren konden bekoren, waren onder meer Rob Scholten, Willem van de Kerkhof, Bart Dammers en Remco Schellekens.

De fraaiste duels die Sjef als verslaggever bijwoonde, waren de twee promotiewedstrijden in het seizoen 2013-2014. Onder leiding van coach Jeroen van Bezouwen promoveerde ODC naar de tweede klasse. Na een krappe 1-0 zege in Boxtel kon na een spannende 0-0 in Veldhoven de champagne ontkurkt worden.

OEFENMUUR VAN ORANJE

Sjef voelt zich thuis bij ODC. ,,Ik houd van deze club. ODC straalt gemoedelijkheid uit en ik ken hier veel mensen. Sportpark Molenwijk is ouderwets mooi. Vergeet niet dat het Nederlands elftal hier in de jaren vijftig trainde. De oefenmuur van Oranje staat er nog steeds.”

De bekerwedstrijd tegen Essche Boys zit erop. ODC wint met 3-0 en Sjef fietst naar huis om zijn verslag te tikken. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen Den Dungen. Daags daarvoor viert hij een uitbundig voetbalfeestje. Bij ODC? ,,Nee, bij Essche Boys! Die club bestaat zestig jaar…”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Foto: Marc Cleutjens).Sjef Engelbart

Auteur: Marc Cleutjens