Op de middenstip: Voetbaltalenten

Zonder uitzondering voetballen ze al jaren. En in alle gevallen heeft dit hen geen windeieren gelegd. Rayan Badaoui (12), Bente Vermeer (13), Matai Seebregts (13), Tijn Dekker (12), Mara van den Boogaard (12), Jolijn Toemen (13) en Romy van Kessel (15) zijn allemaal geselecteerd door de KNVB. En allemaal hopen ze op een mooie voetbalcarrière…

Vertellen over hun talent blijft voor het zevental lastig. Maar zij zijn stuk voor stuk met reden uitverkoren met de KNVB mee te trainen als geselecteerde voetballers. Elkaars sterke punten opnoemen lukt beter. Zo wordt over Rayan gezegd dat hij geleerd heeft zijn teamgenoten te coachen en om de bal te vragen. ,,En dat was vroeger wel anders”, lacht de vleugelverdediger van JO14-1. ,,Ik was drie jaar toen ik begon met voetballen en rende weg van de bal in plaats van erop te duiken. Ik vond het doodeng.”

Over teamgenoot Bente wordt gezegd dat ze goed voor haar man komt om de bal te ontvangen, goed wegdraait bij haar tegenstander en de opening aan de andere kant vindt. Maar zij is nog niet waar ze zijn wil: ,,In Barneveld doe ik mee aan de selectietrainingen voor het nationaal MO-14 team. Ik krijg daar in totaal zes trainingen met andere meiden van de regio Zuid-Nederland. Uiteindelijk spelen we met de andere drie regio’s - Noord, Oost en West - een toernooi. Ik hoop dat ik voor dat toernooi geselecteerd word.”

FUTURETEAM

Matai (JO14-1) is fysiek sterk en is goed in een snelle omschakeling. Bente vult haar teamgenoot aan: ,,Je hebt een hard schot, een goeie dieptepass en je bent tweebenig.” Tijn, rechtermiddenvelder in JO13-1, heeft een goed spelinzicht en geeft puike steekballen. ,,Ik ben door de KNVB geselecteerd voor het futureteam. Waarom dit team? Ik ben technisch begaafd maar mag nog wat groter worden.” Ook Rayan maakt deel uit van het futureteam.,,Ik mag ook nog wat groeien. Maar ik ben wél pijlsnel. Ook Matai en Mara (JO13-1) zijn geselecteerd voor het toekomstteam. Dit team biedt jonge talenten een podium in de hoop dat zij doorstromen naar een profclub. Rayan: ,,Vanaf JO-14 kun je pas terecht bij het nationaal team. Ik hoop dat ik snel doorgroei en daar terecht kom. Maar tegen een mooie profclub als PSV zeg ik zeker geen ‘nee’.

‘TEGEN EEN MOOIE PROFCLUB ZEG IK GEEN ‘NEE’’

LEERZAAM

Mara scoort als spits de nodige goals en maakt goeie acties. Jolijn (JO13-1), die momenteel geblesseerd is, heeft snelheid en kan haar tegenstander prima uitspelen om vervolgens de bal diep te leggen.

Talenten dus, stuk voor stuk. En hoewel ze bij ODC hebben geleerd hoe leuk voetbal is, wordt bij de KNVB meer verwacht. Romy, centrale verdediger bij JO15-1, weet daar alles van. ,,Ik kom wellicht in het schaduwteam van de Oranje Leeuwinnen”, vertelt ze. ,,De selectietrainingen zijn superintensief. Normaal gesproken trainen we een uur en een kwartier, bij de KNVB is dat twee tot 2,5 uur. En we trainen veel langer op positiespel. Maar het is super leerzaam.”

OP DE MIDDENSTIP!

Dit was een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Op de middenstip!’. Clubleden die een actieve ODC-vrijwilliger willen voordragen voor een interview in deze serie, sturen een e-mail voorzien van contactgegevens naar vrijwilligers@odcvoetbal.nl. Redacteuren Linda van de Wiel of Marc Cleutjens nemen vervolgens contact op met de vrijwilliger. (Tekst: Linda van de Wiel. Foto: Marc Cleutjens).Selectie Zuid KNVB

Auteur: Linda van de Wiel