OUD-ODC’ER JEROEN MARGRY MAAKT VOETBALFILM LEEUWIN

Leeuwin, dát is de naam van de nieuwste film van Jeroen Margry (39) die momenteel in de bioscoop draait. De voormalige speler van onder meer het vlaggenschip van ODC schreef het scenario van de film die gaat over - jawel - voetbal. Jeroen: ,,Ik had een quote van Boeddha in het script verwerkt, maar dat heeft jammer genoeg de film nét niet gehaald.”

Hij woont al jarenlang niet meer in Boxtel, maar Jeroen denkt nog vaak terug aan zijn tijd bij ODC. Zonder enig probleem lepelt hij de ene na de andere anekdote op. De liefde zit diep. En dit is voor de oplettende bioscoopbezoeker ook zichtbaar in de film. “ODC wordt genoemd in de film. Wel als team dat verliest van het meidenteam van hoofdrolspeelster Rosie. Maar ik wilde per se een ode brengen aan de club.”

En dit is niet de enige aubade die Jeroen wenste te brengen. Toen ik nog in de selectie voetbalde, was Henri van Esch nog vrijgezel. Als wij dan vroegen waarom hij geen relatie had, zei hij steevast: ‘Als ik ongemakkelijk in bed wil liggen, leg ik er wel een fiets in.’ Een legendarische uitspraak die ook gedraaid is, maar de film jammer genoeg niet gehaald heeft.”

VERHUISD

Jeroen kwam als elfjarig voetballertje terecht bij ODC. “Ik kom oorspronkelijk uit Veghel, waar ik speelde bij Blauw-Geel. Toen we als gezin naar Boxtel verhuisden, werd ik lid van ODC, waar ik verder alle jeugdelftallen doorliep.”

Het talent van de voetballer bleef niet onopgemerkt en in 2002 mocht hij vervroegd door naar de selectie. “In dat team speelden veel jongens die in 1998 kampioen waren geworden. Ik speelde dit eerste jaar in beide selectieteams en werd met het tweede kampioen.”

Hoewel Jeroen studeerde in Utrecht, kwam hij drie keer per week naar Boxtel om te voetballen. Maar toen hij werd aangenomen op de filmacademie in Amsterdam, was het op en neer reizen niet meer haalbaar. “Ik doe alles goed of helemaal niet. En dus vertelde ik met pijn in mijn buik aan onze trainer Frank Brands, dat ik stopte. Een kei lastige keuze voor een jonge kerel van 24 die heel graag voetbalde.”

INSPIRATIEBRON

Inmiddels speelt de controlerende middenvelder bij Kolping Dynamo in Nijmegen, “Wel in een laag elftal hoor”, zegt hij bescheiden. “En er klopt nog steeds een ODC-hart in mij, dat zichtbaar is in de film. De dynamiek in de kleedkamer, de verschillende trainers, ODC was voor het script een enorme inspiratiebron. Ik nam mijn eigen ervaringen mee in de film die gaat over voetballiefhebber Rosie Leeuwin (14) die van Suriname naar Nederland verhuist waar ze in een totaal nieuwe wereld terecht komt. Maar ze heeft een troef: haar voetbaltalent. Via een schoolvriendin komt ze terecht in het meidenelftal van de lokale voetbalclub, waar ze uitblinkt. Natuurlijk komt Rosie obstakels tegen op haar weg. Maar ik vertel je dat bezoekers met een grote glimlach de bioscoop uitkomen.”

“Ik houd van voetbal”, gaat hij verder. En ODC blijft voor mij altijd die warme familieclub waar alles goed geregeld is. Ik vind het hoofdterrein fantastisch en we hebben een mooi shirt. Jammer genoeg lukt het me nauwelijks nog te komen kijken. Maar ik blijf de club volgen en houd nog elke week de uitslagen én de stand bij. Jammer van het gelijkspel tegen DVG, we hadden die 2-0 voorsprong niet meer weg moeten geven.”



IMG 8125

Auteur: Linda van de Wiel