Romy en Lana naar Jong FC Eindhoven

Jackie Groenen (Manchester United) en Daniëlle van de Donk (Arsenal) zijn hun idolen. Ze kijken graag naar de voetbalkunsten van Frenkie de Jong van FC Barcelona. En PSV is hun favoriete club. Maar ODC-speelster Romy van Kessel en Lana Kreijveld van DVG in Liempde spelen komend seizoen voor die andere club in de Lichtstad: FC Eindhoven. ,,Bij FC Eindhoven liggen kansen om door te groeien.” In Brabants Centrum vertellen ze vandaag over hun stoere overstap.

Romy (15) neemt na dit seizoen afscheid van ODC waar ze in JO15-1 speelt. Lana (15) zegt haar club DVG én haar team JO17-1 vaarwel. ,,Sterker nog, we zijn al overgeschreven naar FC Eindhoven”, zegt Romy. ,,We hebben al een paar keer met de meiden getraind waarmee we volgend seizoen in de derde klasse gaan spelen”, vult Lana aan. ,,We maken deel uit van Jong FC Eindhoven waarin veel meiden spelen die afkomstig zijn uit de MO17-1.”

PROEFTRAINING

De overstap naar FC Eindhoven, die deze week bekend werd gemaakt, komt niet helemaal uit de lucht vallen. ,,Ik was al een tijdje aan het verkennen of ik een treetje hoger kon gaan spelen”, stelt Lana. De Liempdse merkte dat de fysieke verschillen met de jongens groter werden. ,,De laatste tijd stond ik linksback. Als de tegenstander met een snelle rechtsbuiten speelde kon ik het niet goed meer bijbenen.”

Lana meldde zich aan voor een proeftraining bij FC Eindhoven, dat ambitieus aan de weg timmert en het vrouwenvoetbal een impuls wil geven. ,,Dat heb ik ook gedaan”, vult Romy aan. ,,Half mei hebben we samen meegedaan aan een eerste training in het Jan Louwers Stadion.” Lana: ,,Daarna werden we uitgenodigd voor de tweede training en stonden we op het veld met speelsters van FC Eindhoven 1 en 2. Gaaf!”

HOGER NIVEAU

Op welke positie Romy en Lana gaan spelen staat nog niet vast. ,,Ik ben een aanvallende middenvelder, maar heb op alle posities gespeeld”, vertelt Romy, die ooit bij ODC debuteerde in F8. Lana: ,,Ik speel ook graag op het middenveld, maar vooral verdedigend.” De Liempdse doorliep bij DVG alle leeftijdscategorieën en speelde enkele duels met het eerste vrouwenteam van de club die ze nu vaarwel zegt.

Bij Jong FC Eindhoven gaan Romy en Lana tweemaal per week trainen en op zondag hun wedstrijden spelen. Dat betekent dat ze op zaterdag regelmatig terug kunnen keren bij ODC en DVG om voetbalvrienden te ontmoeten. ,,Ik ga ODC best missen hoor”, bekent Romy. ,,Ik heb heel lang nagedacht over deze stap, ook omdat ik het hier heel erg naar mijn zin heb. Maar ik krijg nu de kans om op een hoger niveau te spelen. En ik wil écht het allerhoogste doel bereiken: het eerste elftal van FC Eindhoven én de eredivisie.”

Lana heeft ook ambities, maar is minder uitgesproken. ,,Ik vind het leuk om op een hoger niveau te spelen, maar ik heb nog geen idee wat ik kan bereiken. De kansen om door te stromen bij FC Eindhoven zijn in elk geval groot. Een meisje dat vorig jaar overkwam van Avanti speelt nu al in het eerste. Dus dat zegt genoeg over de kansen die deze club wil geven.” (Tekst: Marc Cleutjens, Brabants Centrum).

OP DE FOTO: Lana Kreijveld (links) uit Liempde en de Boxtelse Romy van Kessel verruilen DVG en ODC komend seizoen voor Jong FC Eindhoven. Nu al trainen ze elke week met hun nieuwe team. (Foto: Marc Cleutjens).Romy van Kessel en Lana Kreijveld naar FC Eindhoven foto Marc Cleutjens 3

Auteur: Marc Cleutjens